Select Menu

Η ζωή σα ρόλος κατάντησε, που μας μαθαίνουνε τα λόγια μας και τις πράξεις μας, κάνοντας μας πλύση εγκεφάλου.

Και έτσι πολλές φορές οι ρόλοι μας δεν είναι καθόλου επιλογή μας.

Και μπορεί ήδη να παίζεις ένα λάθος ή κακό ρόλο και να μην το έχεις καν συνειδητοποιήσει.

Δεν είναι ότι δεν είσαι έξυπνος ή μορφωμένος ή δεν ξέρω εγώ τι. Η υποβολή του ρόλου γίνεται σταδιακά και λαθραία θα έλεγα, και πολλές φορές δεν υποπίπτει στην αντίληψη σου.

Και έτσι αποκτάς μια επίκτητη συμπεριφορά, που υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα είχες ποτέ.

Είναι εύκολο να καταλάβεις το αν κάτι πάει στραβά. Από φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες που σε σηματοδοτούν.

Αν εκπαιδεύτηκες να γελάς με τα αστεία του Σεφερλή για παράδειγμα, σε έχει πάρει η μπάλα για τα καλά. Δεν σε δικάζω, ούτε σε καταδικάζω, απλά διέφυγε της προσοχής σου, μαζί με τόσων άλλων. Αλλά αν κάτσεις να σκεφτείς με τι ακριβώς γελάς, θα καταλάβεις ότι δεν σου ταιριάζει. Θα καταλάβεις ότι αξίζεις κάτι καλύτερο.

Αν πάλι, προσπαθείς υποσυνείδητα ή ασυνείδητα να καλουπάρεις την ζωή όπως παρουσιάζεται σε σινεμά, τηλεόραση και διαφημίσεις, τότε και πάλι έχεις πρόβλημα. Αν εμμένεις στα ρηχά της Αμερικάνικης κουλτούρας απαρνείσαι ουσιαστικά την δύσκολη και βαθιά δική σου. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να αντιγράφει ξεπατικοτούρα συμπεριφορές, ατάκες, ντυσίματα, κουρέματα μέσα από έργα και εκπομπές life-style πρόσεξε το, δεν έχεις πάρει σωστό ρόλο.

Αν γυρίζεις την πλάτη μπροστά στο δράμα του άλλου…

Μη σε κουράζω, ευφυής είσαι και μπορείς να καταλάβεις από μόνος σου τι κάνεις σωστά και τι λάθος. Αρκεί να αναρωτηθείς πόσο συμφωνείς πραγματικά με αυτό που πρεσβεύεις.

Μην σε τρομάξει η αυτογνωσία.

Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσεις τα στραβά.

Παν μέτρον άριστον. Κάτι ήξερε ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος που το διατύπωσε. Όλα χρειάζονται, ναι. Αλλά ας κάνουμε όλοι μας μια προσπάθεια ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ποιοτική σχέση με την ζωή μας. Να έχουμε ρόλους που δεν θα μας μειώνουν ως προσωπικότητες. Δεν μιλώ ως κανένα ηθικό στοιχείο. Είμαι πέρα για πέρα ανήθικος, σε σχέση με αυτό που η Κοινωνία χαρακτηρίζει ως ηθικό. Μιλώ για την ηθική του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και μόνο.

Πηγή : Γαβγίσματα μέσω eleutheriellada

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top