Select Menu

Διαπιστώνω καθημερινά ότι τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν ενημερώνουν υπεύθυνα και σωστά τους δανειολήπτες για τους νόμους που ψηφίζονται και  τους αφορούν.

Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την πληροφόρηση που θα πρέπει να λάβει ο δανειολήπτης από τις τράπεζες που του χορήγησαν το στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας του.
Σκοπός του είναι να σωπάσει τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τους ψευταράδες πολιτικούς που με συνεχείς εξαγγελίες προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες , που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους κατέστρεψαν.

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν εξυπηρετεί την ρύθμιση όλων των δανείων του οφειλέτη, αλλά μόνο τα δάνεια που χορηγήθηκαν με εξασφάλιση προσημείωσης πρώτης κατοικίας.
Για τα υπόλοιπα δάνεια συνήθως οι τράπεζες προσφέρουν  δικά τους προγράμματα ρυθμίσεων.
Το αν συμφέρει κάποιον η υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος μόνος του με τον κατάλληλο σύμβουλο ή με  τις οικονομικές του γνώσεις.

Το πρόγραμμα προσφέρει κυρίως πλεονεκτήματα στις τράπεζες.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του  για τον δανειολήπτη είναι το ότι το πρόγραμμα  έχει ως επιτόκιο αναφοράς το κυμαινόμενο επιτόκιο βάσης της ΕΚΤ πλέον περιθωρίου τουλάχιστον 2,5%.
Το επιτόκιο βάσης της ΕΚΤ έχει ως σήμερα πτωτική πορεία, αλλά τίποτα δεν αποκλείει μία αύξηση του στο προσεχές μέλλον.

Επιπλέον οι τράπεζες με το πρόγραμμα αυτό θα αποφύγουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια να δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες για κεφαλαιοποίηση τους για δάνεια σε αδυναμία πληρωμής.
Ο νόμος αυτός βολεύει και το σημερινό  πολιτικό σύστημα , αλλά δεν λύνει το πρόβλημα που θα εμφανισθεί δριμύτερο σε 4 χρόνια στα χέρια άλλης κυβέρνησης...

Σε κάθε περίπτωση αν το στεγαστικό δάνειο σας σας πνίγει και πληρώνετε ήδη κυμαινόμενο επιτόκιο στην τράπεζα σας περισσότερο από 3,12% ή περισσότερο από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, καλό είναι τουλάχιστον να ενημερωθείτε και να προλάβετε να κάνετε αίτηση πριν οι τράπεζες καταγγείλουν την σύμβασή σας.

(Συνήθως αυτό συμβαίνει στην έκτη απλήρωτη μηνιαία δόση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σε τρεις μηνιαίες δόσεις...).

ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

1.Αποκλείονται από το Πρόγραμμα  δανειολήπτες των οποίων οι συμβάσεις έχουν καταγγελθεί και το δάνειο είναι πλέον απαιτητό στο σύνολο του.

2. Η υπαγωγή στο πρόγραμμα προυποθέτει την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των οφειλετών, η οποία θα πιστοποιείται με αντίστοιχες βεβαιώσεις πρωτότυπες και σε ισχύ.
(Δεν πρέπει να χρωστάτε στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία!)

3. Σε περίπτωση περισσότερων από ένα οφειλετών-συνδανειοληπτών οι αναφερόμενες προυποθέσεις πρέπει να ισχύουν για κάθε ένα από αυτούς σωρευτικά.

4. Το πρόγραμμα καταργείται αυτοδίκαια σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3869/2010.
'Οσοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει να παραιτηθούν από αυτό. (Παγίδα?)

5.Το πρόγραμμα ισχύει για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και 15.1.2014.
Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εντός 25 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης 'Ενταξης στο Νόμο.
Αν χρειασθεί υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων ο δανειολήπτης καλείται να τα προσκομίσει εντός δεκαημέρου από την ειδοποίηση του.

6.Το πρόγραμμα εξασφαλίζει αυτόματα επιμήκυνση του δανείου  4 ετών με maximum  διάρκεια  δανείου 49 ετών και ηλικία στη λήξη του δανείου  85 ετών.

7.Τυχόν συμβατικό  σταθερό  επιτόκιο θα μετατρέπεται σε κυμαινόμενο με επιτόκιο αναφοράς το βασικό  επιτόκιο της ΕΚΤ πλέον περιθωρίου 2,5%.
Τυχόν  κυμαινόμενο επιτόκιο με επιτόκιο αναφοράς το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διατηρείται ως έχει. Το επιτόκιο θα επιβαρύνεται σε περίπτωση υπερημερίας επιπρόσθετα με 2,5%.

8. Το πρόγραμμα θα ισχύσει μόνο μία φορά.
Το ανεξόφλητο ποσό των τόκων ,που δεν θα καταβάλλεται λόγω της μειωμένης δόσης των 48 μηνών θα κεφαλαιοποιείται μετά την λήξη της περιόδου χάριτος 48 μηνών.

9.Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την συνολική οφειλή του πελάτη ανεξάρτητα αν είναι ενήμερη ή ληξιπρόθεσμη και επιπλέον τα εκκρεμή προς χρέωση ασφάλιστρα πυρός και τυχόν άλλα έξοδα.

10. Αρνητική απάντηση έστω και σε ένα από τα παρακάτω ερωτήματα αποκλείει την ένταξη στο Πρόγραμμα

11.Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται  και σε τυχόν συν-δανειολήπτη/ες.

Τα ερωτήματα  στο παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι 8.
  • Πρέπει η απάντηση  σας να είναι θετική  σε όλα .
  • Οι απαντήσεις  σας πρέπει να αποδεικνύονται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά ,που προβλέπει ο νόμος.
  • Τα αιτούμενα δικαιολογητικά είναι 12 και αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης που χορηγείται από την τράπεζα.
  • Οι ερωτήσεις είναι απλές ,τύπου πολλαπλών επιλογών και δεν απαιτείται σύμπραξη δικηγόρου ή λογιστή για την συμπλήρωση της αίτησης.
  • Καλό είναι να μην διαπληκτίζεστε με τους υπαλλήλους των καταστημάτων   όπου θα υποβάλλετε το αίτημα, καθώς αυτοί  θα ελέγξουν κυρίως την συνδρομή των προυποθέσεων και τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά.
  • Τυχόν ελλείψεις δικαιολογητικών μπορούν να μην κάνουν δεκτή την αίτηση ή να δημιουργήσουν καθυστέρηση στην υλοποίηση του αιτήματος.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ  ΣΤΟ Ν. 4161/14.6.2013

1***      Έχετε δάνειο με εξασφάλιση την κύρια κατοικία σας, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία φορολογική σας δήλωση, με δανειακή σύμβαση υπογεγραμμένη πριν τις 30.6.2010?

Σχόλιο 1 : To πρόγραμμα αφορά μόνο δάνεια που εξασφαλίζονται με την πρώτη κατοικία σας και έχουν υπογραφεί μέχρι την 30.6.2010.

Σχόλιο 2:  Δεν αφορά ρυθμίσεις δανείων καταναλωτικών που έγιναν μεταγενέστερα από την 30.6.2010  με εξασφάλιση προσημείωση α' κατοικίας.

Σχόλιο 3: Δεν αφορά στεγαστικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί ή πρόκειται να καταγγελθούν μαζικά προσεχώς.

Σχόλιο 4: Δεν αφορά καταναλωτικά δάνεια, ανοικτά δάνεια ή κάρτες που συνήθως χορηγούνταν με μόνη εξασφάλιση την υπογραφή του δανειολήπτη.

2***      Το συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο όλων των δανείων σας που έχετε λάβει από την Τράπεζά ή και από άλλες τράπεζες είναι έως 150.000 ευρώ?

Σχόλιο 1: θα σας ζητηθούν να υποβάλλετε αντίστοιχες αιτήσεις για όλα τα στεγαστικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία σας σε όλες τις τράπεζες που σας χορήγησαν παρόμοιο δάνειο.

Σχόλιο 2: Tι θα συμβεί όμως αν κάποιο από αυτά είναι ήδη καταγγελμένο? Απλά δεν υπάγεστε στο πρόγραμμα..
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάντε προγενέστερα ρύθμιση με την άλλη τράπεζα.

Σχόλιο 3 : To ύψος του δανείου έως 150.000 ευρώ φαίνεται αρχικά πολύ υψηλό. Συνήθως όμως τόσο υψηλόποσα  δάνεια χορηγούνταν σε δανειολήπτες με πολύ υψηλό εισόδημα, με διάφορους εγγυητές και με εξασφάλιση και άλλα ακίνητα του δανειολήπτη.


3***      Για εσάς που έχετε έως 2 φορολογικά εξαρτώμενα τέκνα:
α.       Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας σας είναι έως 150.000 ευρώ?
β.       Η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας σας είναι έως 250.000 ευρώ?

Σχόλιο 3α: 'Ενα ακίνητο με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ αντιστοιχούσε σε εμπορική αξία 250.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Πιστεύετε ότι υπάρχουν  ακόμα τράπεζες που δεν έχουν καταγγείλει παρόμοια δάνεια ή δεν έχουν ήδη βγάλει διαταγές πληρωμής?

Σχόλιο 3β: Aν η αντικειμενική αξία  της συνολικής ακίνητης περιουσίας σας είναι έως 250.000 ευρώ και την αποκαλύπτατε στην τράπεζα με την αίτησή σας για να ρυθμίσετε προσωρινά ένα δάνειο 150.000 ευρώ θα είσαστε απλά ανόητοι.
Σε ενδεχόμενη έκδοση διαταγής πληρωμής οποιαδήποτε τράπεζα θα προέβαινε κατ αντιδικία στη δέσμευση της για τα υπόλοιπα δάνεια σας....
Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και αν η τράπεζα κάνει πρωτόβουλα για σας έρευνα ακίνητης περιουσίας ή ζητήσει το ΕΤΑΚ 2009....


4***      Για εσάς που έχετε τουλάχιστον 3 φορολογικά εξαρτώμενα τέκνα:
α.       Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας σας είναι έως 200.000 ευρώ?
β.     Η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας σας είναι έως 300.000 ευρώ?

Ισχύουν ενισχυμένα τα σχόλια 3α και 3β...

5***     Οι καταθέσεις στην Τράπεζά   ή και σε άλλες τράπεζες μαζί με τις κινητές αξίες που έχετε στην κατοχή σας (π.χ. μετοχές, Α/Κ, ΟΕΔ κλπ.) είναι λιγότερες από ή ίσες με:
α .      10.000 ευρώ για εσάς που έχετε λιγότερα από 3 φορολογικά εξαρτώμενα τέκνα?
β.     15.000 ευρώ για εσάς που έχετε τουλάχιστον 3 φορολογικά εξαρτώμενα τέκνα?

Σχόλιο 5α: Aν έχετε 10000 ευρώ τότε θα μπορούσατε να τα διαθέσετε για να πληρώσετε για 4 χρόνια 208,33 ευρώ το μήνα κατά βούληση. Αν όμως  αποκαλύψετε τις καταθέσεις σας  στην τράπεζα τι σας εξασφαλίζει ότι δεν θα κάνει κάποια τράπεζα συμψηφισμό με το οφειλόμενο δάνειο ή κατάσχεση για άλλες οφειλές σας?

Σχόλιο 5β: Aν είχατε 15000 ευρώ θα μπορούσατε να τα διαθέσετε για 4 χρόνια για να πληρώσετε 312,5 ευρώ το μήνα κατά βούληση.


6***       Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά σας, αφαιρουμένων των κρατήσεων ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι έως: 
α.      15.000 ευρώ σε ατομική φορολογική δήλωση?
β.      25.000 ευρώ σε κοινή φορολογική δήλωση?
γ.      20.000 ευρώ σε ατομική φορολογική δήλωση, στην περίπτωση τουλάχιστον 3 φορολογικά εξαρτώμενων τέκνων ή στην περίπτωση αναπηρίας 67% και άνω ή στην περίπτωση που φορολογικά εξαρτώμενο μέλος έχει αναπηρία 67% και άνω?
δ.    30.000 ευρώ σε κοινή φορολογική δήλωση, στην περίπτωση τουλάχιστον 3 φορολογικά εξαρτώμενων τέκνων ή στην περίπτωση αναπηρίας 67% και άνω ή στην περίπτωση που φορολογικά εξαρτώμενο μέλος έχει αναπηρία 67% και άνω?

Σχόλιο 6α : To καθαρό εισόδημα σας θα είναι το πολύ  1250 ευρώ το μήνα σήμερα και θα αντιστοιχούσε σε τουλάχιστον 1562,5 ευρώ το μήνα παλαιού εισοδήματος (αν είχατε μείωση 20%). Το ανώτερο ποσό δόσης που θα σας αντιστοιχούσε θα ήταν 40%, δηλαδή 624, 8 ευρώ.Το 30% αντιστοιχεί σε 375 ευρώ. στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζήσετε μόνος σας με το πολύ 875 ευρώ το μήνα. Φτάνουν?

Σχόλιο 6β: To καθαρό εισόδημα σας θα είναι το πολύ 2083 ευρώ το μήνα σήμερα και θα αντιστοιχούσε σε 2603 ευρώ  το μήνα το λιγότερο την καλή εποχή (μείωση τουλάχιστον 20%).Το ανώτερο ποσό δόσης που θα πληρώνατε θα ήταν 1041,2 ευρώ.Τώρα θα πληρώνετε το πολύ 624,9 ευρώ. Αντιστοιχεί στο κάθε μέλος του ζευγαριού το μήνα για να ζήσει 729,05 ευρώ. Το πρόγραμμα τιμωρεί τα ζευγάρια...

Σχόλιο 6γ: Mπορούν να ζήσουν 4 άτομα με  καθαρό μηνιαίο μισθό 1666 ευρώ και να αντέχουν να πληρώνουν 499,8 ευρώ το μήνα δόση δανείου? Aντιστοιχεί μόνο για φαί σε 291,55 ερώ το μήνα κατ άτομο.

Γιατί τέτοιο μίσος για τους πολύτεκνους, τους διαζευγμένους με παιδιά, τους ανάπηρους με 67% αναπηρία και τις οικογένειες με ένα μόνο εργαζόμενο?

Σχόλιο 6δ: Mπορούν να ζήσουν 5 άτομα με 2500 ευρώ το μήνα, να πληρώνουν 750 ευρώ το μήνα για δόση δανείου και 350 ευρώ  ανά άτομο  το μήνα για φαί? Mπορούν, αλλά το πιό πιθανό είναι ότι δεν θα τους έδινε καμμία τράπεζα τόσο μεγάλο δάνειο. Εκτός βέβαια αν ήταν επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ...Αλλά αυτά δεν υπάγονται στο πρόγραμμα τα πρώτα 9 χρόνια που επιδοτούνται από τον ΟΕΚ....

 7***     Έχει το ως άνω οριζόμενο εισόδημα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα εισοδήματα που αποκτήσατε το έτος 2009?

Σχόλιο 1: H ερώτηση έχει σκοπό να αποκλείσει τους βουλευτές ή είναι ειρωνεία προς τους δανειολήπτες?

Υπάρχει κανείς που να μην μειώθηκε το είσοδημα του τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2009, αν συνυπολογισθούν οι αυξήσεις φόρων, οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και τα λοιπά τερτίπια-χρεώσεις του μνημονίου?

 8***      Επαγγελματική ιδιότητα δανειολήπτη:
 8a.  Είστε δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος?
 8β.  Είστε ελεύθερος επαγγελματίας με τεκμηριωμένη σχέση εξαρτημένης εργασίας?
 8γ.  Είστε άνεργος?
 8δ.  Είστε συνταξιούχος?

H διάκριση των επαγγελμάτων δεν εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο, παρά στον περιορισμό των δικαιούχων του προγράμματος,αποκλείοντας τους εμπόρους και τους εισοδηματίες. Η ιδιότητα του ανέργου  με μόνο εισόδημα το επίδομα ανεργίας εξασφαλίζει όμως έως 6 μήνες μηδενικές καταβολές δόσης (πάγωμα)  με πλήρη απαλλαγή τόκων (μηδενικό επιτόκιο).

                                     +++++ΤΕΛΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ+++++

Και μια προειδοποίηση :
Προσέξτε τους πολιτικούς ,γιατί το πρόγραμμα απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λήγει 31.12.2013 και το παρόν πρόγραμμα διευκόλυνσης λήγει εντελώς "τυχαία" 15.1.2014...
Χρειάζονται όμως τουλάχιστον 25 εργάσιμες ημέρες για την έγκριση μίας αιτήσεως...

Εξίσου τυχαία οι εκλογές μετά την 16.01.2014  γίνονται με  σταυρό και όχι λίστα...

Εμπιστεύεστε ότι ως τότε η τρόικα δεν θα έχει ζητήσει την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με επιχείρημα ότι όσοι δεν ενδιαφέρθηκαν ως τότε για ρύθμιση είναι ουσιαστικά "κακοπληρωτές"?

Mπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας "πουλήσει" για την "σωτηρία" της χώρας η σημερινή συγκυβέρνηση?

Πότε είπαν για τελευταία φορά κάτι στους ψηφοφόρους τους και  το έκαναν?

Προσέξτε το βλέμμα τους όταν σας μιλάνε μέσα από την τηλεόραση...

Ποτέ δεν σας κοιτάνε κατάματα και συχνά-πυκνά τρίβουν την μύτη τους, που μεγαλώνει όταν ψεύδονται...

Son Ofeon

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top