Select Menu

Σε ορθολογική καταγραφή και εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου που αφορά στα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών καθώς εκτιμάται ότι «κρύβουν» πάνω από 10 δισ. ευρώ. 
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, ενώ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει μιλήσει για την ανάγκη της ψήφισής του, ώστε να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που μας έρχεται από την εποχή του Ιωάννη Μεταξά (ν.2039/1939), να υπάρξουν διαφάνεια και καλύτερη οργάνωση των κληροδοτημάτων, στη διαχείριση των οποίων στηρίζουν την επιβίωσή τους πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και να εισρεύσουν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:
  • Για τις σχολάζουσες κληρονομιές εκείνος που θα ορίζεται κηδεμόνας θα έχει αυστηρό περιθώριο 2 ετών, για να βρει πιθανούς κληρονόμους και μετά η περιουσία, θα περνά αυτομάτως στο Δημόσιο. Με το υφιστάμενο καθεστώς, χρειαζόταν κατά κανόνα δεκαετία, ενώ υπήρξε και περίπτωση 30ετίας για ένα πλέγμα ακινήτων που η αξία τους εκτιμάται πως αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
  • Στα εθνικά κληροδοτήματα (περιουσίες που αφήνονται με ειδικό σκοπό), ο διαχειριστικός έλεγχος θα μπορεί να ανατίθεται σε ελεγκτικές εταιρείες. Επίσης, το πρόστιμο για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσιο απολογισμό, ορίζεται στα 10.000 ευρώ.
  • Επιβάλλεται εισφορά 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων για την πληρωμή των ελεγκτών.
  • Δημιουργείται on line Εθνικό Μητρώο για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές, αλλά και για τους εκκαθαριστές, εκτελεστές, διαχειριστές και κηδεμόνες κληρονομιών και διαθηκών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top