Select Menu

Ταξίδι χωρίς τέλος

Η έκθεση της τρόικας δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι ο λαός έχει μπει σ' ένα ατελείωτο παιχνίδι αρπαγής των εισοδημάτων του. Γι' αυτό δεν πρέπει πια να έχει ψευδαισθήσεις.

Και πριν Στουρνάρα φωνήσαι, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν προϋπολογίσει τα βάρη και επομένως μπορούν να αντέξουν κι άλλους...
δυσβάστακτους φόρους, ήρθε η επίσημη έκθεση της Κομισιόν να τον επιβεβαιώσει! Τι λένε οι ειδήμονες των Βρυξελλών; Δεν υποφέρατε ακόμη αρκετά. Θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες των εσόδων του ελληνικού προϋπολογισμού. Πώς είπατε;

Στην έκθεσή της για την έγκριση της δόσης εξαγγέλλει νέα εισπρακτικά μέτρα για το 2016! Είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστή από 1% έως 4%. Κανονικά το μέτρο αυτό έληγε το 2015. Ομως για να καλυφθούν υστερήσεις και δημοσιονομικά κενά επεκτείνεται και το 2016!

Αλλά μήπως και το περίφημο χαράτσι στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ, δεν έγινε μόνιμο; Κατ' αρχάς επεκτάθηκε και το 2014, επειδή δεν υιοθετήθηκε εγκαίρως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα το αντικαθιστούσε. Ο φόρος αυτός θα φέρνει στα δημόσια ταμεία έσοδα 2,7-2,9 δισ. ευρώ, όσο και το σημερινό χαράτσι. Πρόκειται ουσιαστικά για διαιώνιση ενός μέτρου που στην αρχή (2011) επιβλήθηκε ως έκτακτη εισφορά δύο ετών για την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων!

Καθαρά φορομπηχτικό είναι και το πρόστιμο των 100 ευρώ με το οποίο απειλούνται όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις στο μέλλον. Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά έσοδα και είναι έτοιμη να τιμωρήσει τους πολίτες ακόμη και για δικά της λάθη, με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του TAXIS που έπεφτε συνέχεια, προκαλώντας κομφούζιο (εκτός όσων επιμένουν να προσέρχονται την τελευταία στιγμή).

Τριάμισι χρόνια τώρα εφαρμόζεται με απόλυτη συνέπεια η ίδια οικονομική πολιτική. Οι αδύναμοι στο στόχαστρο, οι ισχυροί στο απυρόβλητο. Κυβέρνηση και τρόικα μαζεύουν σχεδόν τα πάντα από τους πολλούς (γιατί αυτό είναι εύκολο και άμεσο) και πολύ λίγα από τους λίγους. Το κοινωνικό ισοζύγιο των μέτρων είναι εξαιρετικά ετεροβαρές.

Αυτοί που πλήρωναν τις ζημιές εξακολουθούν να τις πληρώνουν. Τα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού, όπως έλεγαν τους μισθωτούς και συνταξιούχους, συνεχίζουν να κουβαλούν μόνα στις πλάτες τους το βάρος της «σωτηρίας» της χώρας.

Η κοινωνική αδικία έφτασε στο έπακρο. Ούτε λόγος για τα κρυφά, μαύρα εισοδήματα των κεφαλαιούχων, που έκαναν πάρτι με τους κολλητούς τα χρόνια της μεταπολίτευσης εις βάρος των κορόιδων. Ούτε κουβέντα για σύλληψη και τιμωρία της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Μόνο τα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως τα λένε στη γλώσσα τους οι γκουρού της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, έχουν οικονομική σημασία.

Η έκθεση της τρόικας δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι ο λαός έχει μπει σ' ένα ατελείωτο παιχνίδι αρπαγής των εισοδημάτων του. Γι' αυτό δεν πρέπει πια να έχει ψευδαισθήσεις.

hassapis-peter

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top