Select Menu

Η αγάπη, είναι η απουσία κριτικής.

Γράφει ο Κούρκουλος

Ο Δαλάι Λάμα ο XIV, είπε πως η αγάπη, είναι η απουσία κριτικής. Για να μη χρησιμοποιώ αυθεντία, ας θυμηθούμε το καθημερινό 'αγάπα τον άλλον με τα ελλατώματά του'.Εφαρμόζοντας λοιπόν ο άνθρωπος τα 'πρέπει' στον εαυτό του, αργά ή γρήγορα βλέπει ότι ο ίδιος δεν 'είναι'.Αν δεν αρνηθεί την παιδεία του, θα κρατήσει τότε κριτήρια για τον εαυτό του, τέτοια ώστε ποτέ να μην είναι ικανοποιημένος και να μην καταφέρει να αγαπήσει τον εαυτό του.Άμεση συνέπεια, ότι δεν θα καταφέρει να αγαπήσει όποιον δεν 'είναι' όπως κατα τα δικά του κριτήρια 'πρέπει'!

Γι αυτό λοιπόν έχει μαλλιάσει η γλώσσα των Ασιατών φιλόσοφων να λένε 'αγάπα τον εαυτό σου για να αγαπήσεις τους άλλους'. Θα προσθέσω, φρόντισε παράλληλα να φτιάξεις μια αξιαγάπητη προσωπικότητα.

Το άτομο καταλήγει να απορρίπτει λίγο ή πολύ, άμεσα ή μακροπρόθεσμα, σε βάθος χρόνου, τα άτομα που δεν καλύπτουν τα 'πρέπει' του. Αν εξαιρέσουμε αυτούς που για λίγο ή πολύ καλύπτει με μύθο ώστε να μείνει κοντά τους ή να τους θαυμάσει από μακριά, το άτομο τους απορρίπτει όλους! Αν όχι όλους, θα αναγκαστεί να απορρίψει τα κριτήρια του, πράγμα που προκαλεί μια ψυχολογικά 'ασύμφορη' γνωστική ασυμφωνία, οπότε τα κριτήρια συνήθως μένουν ως έχουν.

Όταν το άτομο απορρίπτει όσους δεν είναι όπως 'πρέπει', μαζί και τον εαυτό του, γίνεται ολοκληρωτική προσωπικότητα.Καθορίζει τα 'πρέπει' (χωρίς απαραίτητα να είναι δικά του), κρίνει και (συνήθως) απορρίπτει. Νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία σε ένα άτομο.Ολοκληρωτισμός.

Άντε τώρα ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του, όποια και αν είναι αυτή.Να προσέξουμε πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, να τα μάθουμε να κρίνουν, όχι να υπακούν...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top