Select Menu


Γράφει ο Κούρκουλος

Πιστεύω σημαίνει πνεύματος ίσταμαι δηλαδή ότι υπάρχει πνεύμα, αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπάρχει ανάλυση δεδομένων - σκέψη (χρήση πνεύματος) προς επαλήθευση-γνώση. Το πνεύμα θέτει πεποίθηση αλλά όχι απόδειξη αλήθειας-γνώσης. Άρα σημαίνει ότι δέχομαι κάτι χωρίς να υπάρχει αλήθεια-γνώση, όπως υπάρχει πίστη εις τον θεό των πατέρων μας. Εδώ υπάρχει όμως πίστη πίστεως και όχι πίστη γνώσεως, γιατί είπαμε ότι η πίστη είναι χωρίς απόδειξη. Εάν οι πατέρες-πρόγονοί μας γνώριζαν θα πιστεύαμε στην γνώση τους, αλλά και οι πατέρες μας απλά πίστευαν και δεν γνώριζαν, έτσι και εμείς πιστεύουμε στην πίστη τους. Ίσως θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε, ακόμη και τότε όμως δεν θα μπορούσαμε να το αποδείξουμε.

Την διαφορά την κάνει το κόμμα:

1. Πίστευε, και μη Ερεύνα - Που σημαίνει πίστευε και να μην ερευνάς.

2. Πίστευε και μη, Ερεύνα - Που σημαίνει πίστευε και μήν πιστεύεις αλλά ερεύνα.

Το δίκαιο και ηθικό είναι 2.

Μου ζητάνε να πιστέψω σε μιά ιδεολογία που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.Μου ζητάνε να πιστέψω σε έναν πολιτικό ότι θα κάνει αυτά που λέει όταν θα πολιτευτεί, ρισκάροντας για 4 έτη να κάνει ότι θέλει.Ως πολίτης έχω αδικηθεί παράφορα και όμως κανένας θεσμός δεν με δικαίωσε ΑΚΟΜΗ. Ανύπαρκτη Δικαιοσύνη - Ανύπαρκτη Δημοκρατία.

Γνώση μάθε μέσα από Πνεύμα-Σκέψη-Αλήθεια.

Η λέξη γνωρίζω, χρειάζεται αποδείξεις, στοιχεία, γνώση. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς τη λέξη γνωρίζω αντί τη λέξη πιστεύω και να εκφράζεσαι με γνωρίζω ότι ή με δεν γνωρίζω ότι.

Σκέψου ένας χειρουργός να σου πεί "πιστεύω ότι η εγχείριση θα πετύχει..." ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.Ενώ εάν σου πεί "γνωρίζω ότι όλα είναι καλά οργανωμένα και έχουν γίνει οι κατάλληλες εξετάσεις για να πετύχει η εγχείριση." ΧΑΛΑΡΩΣΕ.

Η Αρετή στην χρήση της λέξης ‘γνωρίζω’ ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματική γνώση και στην ψεύτικη,ανάμεσα στην στασιμότητα και στην ανέλιξη,ανάμεσα στην ημιμάθεια και την σοφία.

Από την στιγμή που κάποιος θα πει γνωρίζω για κάτι, τότε αυτόματα σταματάει να το αναζητεί πλέον, σταματάει να το ανελίσσει, σταματάει εκεί. Ίσως και γι αυτό ο Σωκράτης, παρότι σοφός και πανέξυπνος, δέχεται πως ακόμη δεν γνωρίζει πολλά σημαντικά και δικάζει κάθε θέμα ψάχνοντας συνεχώς.

Πρέπει να αποφύγετε να πείτε γνωρίζω τι σημαίνει αρετή, γιατί θα σταματήσετε να την ψάχνετε την ίδια στιγμή, αλλά υπάρχουν πολλά καθημερινά πράγματα που τα γνωρίζετε και χρειάζεστε αυτήν την γνώση στην ζωή σας για να βγάλετε πέρα την καθημερινότητα σας, ποιο εύκολα, με μεγαλύτερη αγάπη για τους συνανθρώπους σας, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λιγότερα νεύρα.

Γι'αυτό δεν πρέπει να λέμε πιστεύω, αλλά γνωρίζω ή δεν γνωρίζω.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top