Select Menu

«Επενδύστε στην Ελλάδα» είναι το αγωνιώδες κάλεσμα που απευθύνουν σχεδόν σε κάθε ευκαιρία οι κυβερνητικοί παράγοντες τους τελευταίες μήνες.

Και ενώ για κυβέρνηση και τρόικα το στοίχημα παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, κάποιες εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στην χώρα μας, στηρίζουν έμπρακτα την οικονομία, αψηφώντας τις όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζει η αγορά λόγω και της κρίσης.

Μεγάλοι όμιλοι έχουν προχωρήσει ή σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και το 2013, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη μείωση της ανεργίας.

Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ICAP που φανερώνουν ότι μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58%) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5% εκτός Ελλάδας.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35% με τραπεζικό δανεισμό και το 17% με χρήση επιδοτήσεων, θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

Οι εταιρίες που ήδη πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον τομέα είναι:

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε.
Επένδυσε το 2012 περίπου 20 εκατ. ευρώ και το 2013 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.

BARILLA HELLAS
Σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 5 έως 6 εκατ. ευρώ για επέκταση της δυνατότητας παραγωγής του μύλου και του εργοστασίου. Έχει ήδη διαθέσει 2,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις το 2012.

HENKEL HELLAS
Σε συνεργασία με τη Rolco Βιανύλ προχωρά στη παραγωγή απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερους από 50 κωδικούς των σημάτων Dixan, Neomat και Bref (7 εκατ. τεμάχια) ή στο 75% του συνολικού τζίρου στα απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού της εταιρείας.

KRAFT FOODS HELLAS
Ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχει κάνει επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ κι έχει αποφασίσει να επενδύσει άλλα 5 εκατ.

NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
O όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων στην χώρα μας ύψους 8 εκατ. ευρώ.

ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS Α.Ε.
Σε ποσό άνω τ ων 250 εκατομμυρίων ανέρχονται οι επενδύσεις της στην χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη μεταφορά 110 κωδικών από εργοστάσια της στο εξωτερικό, σε ελληνικές επιχειρήσεις.

FRIESLAND-CAMPINA HELLAS
Ο ολλανδικός συνεταιριστικός όμιλος μετέφερε την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης από τη Γερμανία στην Ελλάδα μέσω μιας επένδυσης, που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ
Ανακοίνωσε συμφωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αύξηση 20% στις αγορές ελληνικών καπνών από την ίδια και την μητρική της Philip Morris International στα επόμενα τρία χρόνια. Σε συνέχεια αυτής της επένδυσης προχώρησε στη μεταφορά δραστηριοτήτων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και προέβη σε περαιτέρω επένδυση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέα γραμμής παραγωγής ψιλοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα.

YTONG-THRAKON
Πάνω από 15 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει ο συγκεκριμένος όμιλος στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, για την επέκταση των δραστηριοτήτων του, με την εξαγορά της CARMYCO και τη διεύρυνση των υλικών του στα χρώματα.

BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑΒ & ΕΕ
Δρομολογεί νέες επενδύσεις καθώς ετοιμάζεται να λειτουργήσει μέσα στο 2013 μια καινούρια μονάδα παραγωγής με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top