Select Menu


Έπειτα από οκτώ ώρες συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, της πλειοψηφίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), το σώμα αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία τα ξημερώματα της Τρίτης την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, παραδίδοντας έτσι τη σκυτάλη των ερευνών στη Δικαιοσύνη.

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά.
Ειδικότερα, για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34, «παρών» 67. Για την κατηγορία απιστίας στην υπηρεσία 206 υπέρ και 42 κατά. Τέλος, για την παράβαση καθήκοντος 220 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 35 κατά και 11 παρών.

Σήμερα Τρίτη αποφασίστηκε για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια, δηλαδή από τότε που εκδικάστηκε η υπόθεση Κοσκωτά, η εκ νέου η σύσταση του Δικαστηρίου που προβλέπεται από το Σύνταγμα για να δικάσει πολιτικό πρόσωπο. Η υπόθεση θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση.
Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο “Αρειος Πάγος.

Παπακωνσταντίνου: Προκατασκευασμένο το πόρισμα μιας φαρσοκωμωδίας.
Ο πρώην υπουργός τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αρνούμενος τις κατηγορίες και κάνοντας λόγο για «ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα μετά από 25 χρόνια. Γιατί τι άλλο εκτός από φάρσα – φαρσοκωμωδία – είναι αυτό που έχει εκτυλιχτεί έξι μήνες τώρα;». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα «προκατασκευασμένο πόρισμα και προειλημμένες αποφάσεις».

«Το πραγματικό σκάνδαλο σε αυτή την ιστορία είναι η πραγματική αδυναμία που έχει η χώρα μας να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε τον εαυτό του «εξιλαστήριο θύμα», καθώς γίνεται τόσος λόγος για τη λίστα Λαγκάρντ και απολύτως τίποτα για τις νόμιμες λίστες καταθετών του εξωτερικού που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.


Ο Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, λέγοντας ότι «κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα». «Αυτή τη στιγμή καλείστε να παραπέμψετε σε Δικαστήριο εμένα που, όπως και να το κάνουμε, ζήτησα τα στοιχεία, και εξαιτίας μου ήρθαν στην Ελλάδα, εμένα που τα έδωσα για έλεγχο, προκάλεσα συσκέψεις προκειμένου να αξιοποιηθούν, και τα παρέδωσα στον αρμόδιο πριν την αποχώρησή μου. Και την ίδια στιγμή, αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».

Εν συνεχεία, όσον αφορά την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος ανέφερε ότι πρόκειται για παραλογισμό. «Αν δεν ήθελα να αξιοποιήσω τη λίστα δεν θα την είχα ζητήσει από τους Γάλλους. Οι ισχυρισμοί διαψεύδονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τις ίδιες καταθέσεις».
Επικαλέστηκε επίσης την κατάθεση του Φ. Γεωργακόπουλου στην εισαγγελέα Ε. Ράικου. «Σας απέκρυψαν την άποψη του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», «Αυτό το πόρισμα που έχετε δεν περιλαμβάνει το έγγραφο από το ΝΣΚ».
«Με ποια λογική θα έσβηνα τα ονόματα των συγγενών μου; Αν τα άφηνα στη Λίστα νομίζετε θα ελέγχονταν ποτέ; Η ιστορία ότι εγώ αφαίρεσα τα ονόματα (σ.σ. των συγγενών μου) δεν στέκει» πρόσθεσε. «Όλη η προσπάθεια ενοχοποίησής μου βασίζεται σε ένα usb που δεν έδωσα εγώ» τόνισε.
Κατήγγειλε παράλληλα ότι στο έργο της Προανακριτικής έγιναν κρίσεις «που παραβιάζουν κάθε δικονομικό κανόνα». «Μέγεθος δικογραφίας: 20.000 σελίδες. Και γι αυτές μου δόθηκαν αρχικά 7 ημέρες προθεσμία και ύστερα από τις διαμαρτυρίες μου, μου παραχωρήθηκαν άλλες 10 ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Για το πόρισμα της Επιτροπής ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «κάνει επιλεκτική και ακραία μεροληπτική χρήση στοιχείων και μαρτυριών, ενώ παραβλέπει μαρτυρίες και απλώς αγνοεί αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία». «Μνημονεύεται μόνο ό,τι βολεύει στην κατασκευή της ενοχής μου – με απολύτως αστήρικτη και αυθαίρετη εξαγωγή συμπερασμάτων. Ό,τι δεν βολεύει, απλώς δεν αναφέρεται, λογοκρίνεται», τόνισε. Έκανε λόγο για «πλήρη ευτελισμό της διαδικασίας» στο απίστευτο γεγονός ότι «από τους επτά βουλευτές που υπογράφουν το πόρισμα της πλειοψηφίας, οι δύο δεν μετείχαν καν των εργασιών της Επιτροπής».
«Δεν είχα ούτε offshore, μόνο χρέη, δεν έβγαλα λεφτά από την πολιτική. Στοχοποιούμαι γιατί ήμουν ο υπουργός που έβαλα τη χώρα στο Μνημόνιο το οποίο πολλοί εμίσησαν, πολλοί όμως σήμερα υπηρετούν», τόνισε και ανέφερε ότι πιστεύει πως με την παραπομπή του «θα ανακουφιστεί η κοινωνία».

«Θα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Δεν φταίω εγώ για όλα τα δεινά της χώρας».


Αναρτήθηκε από EYRIPIDIS XATZIPANAGIOTHS

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top