Select Menu

Νέα έκθεση – σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Απαιτούν περαιτέρω μείωση μισθών και ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας στην χώρα μας, ενώ προς απάντηση των οπαδών του «success story» το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει την ισχνή κιόλας είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη το 2045 ή το 2047 με την χώρα μάλιστα να παραμένει ακόμα και 35 χρόνια μετά την είσοδό της στο περίφημο «πρόγραμμα διάσωσης» ...υπερχρεωμένη!
Πιο συγκεκριμένα, συστάσεις για περαιτέρω αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και μείωση του κόστους εργασίας απευθύνει προς την Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα για την εκταμίευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Στη νέα έκθεσή του, το Ταμείο αναγνωρίζει τη «σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, τονίζει, όμως, ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δείχνοντας προς νέα μείωση μισθών και νέες ανατροπές στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια από σήμερα, για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις!

Το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

ΔΝΤ προς ΕΚΤ: Μειώστε κι άλλο τα επιτόκια

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να ξεκινήσει νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω λιτότητας.

Σε έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης, το ΔΝΤ ανέφερε ότι τα τρέχοντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να μειώσουν φέτος τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ανάκαμψη στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξει πριν το 2014, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top