Select Menu

 

ΑΔΕΔΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΠΕ, ΓΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΔΑΣΗ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Επεισόδια, Επικαιρότητα, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Ελλάδα, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΛΑΓΗΕ, Μπιρμπίλη, Οικονομία, Οικονομικά μέτρα, Πράσινη Ανάπτυξη, ΠΑΣΟΚ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Παπανδρέου
by “Agoreus” Anonymous
Την παραγωγική βάση νέας εταιρίας που θα ιδιωτικοποιηθεί ως το 2015 θα αποτελέσει το 30% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Παράλληλα, το 17% της μητρικής εταιρίας που κατέχει το δημόσιο, πρόκειται να έχει πουληθεί ως το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
.
Επίσης, περιλαμβάνει την πώληση του 49 % των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
Εδώ έχει αξία να τονιστεί πως παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει να πραγματοποιεί πολύ μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της, στηρίζοντας ενεργά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι παραγωγικές επενδύσεις της ΔΕΗ είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στη χώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, σχεδόν στο σύνολό τους, γίνονται στην ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη ανεργία.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται από τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής της ΔΕΗ:
Μονάδα V ΑΗΣ Αλιβερίου, Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο, καθαρής ισχύος 417 MW και συμβατικού τιμήματος 219,2 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή της Μονάδας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και από τις 10/8/2012 έχει ξεκινήσει το commissioning της, ενώ η έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας αναμένεται σύντομα. Τα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αλιβερίου 150/400 kV έχουν ολοκληρωθεί, ενώ των Γραμμών Μεταφοράς 400 kV βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Τέλος η κατασκευή από το ΔΕΣΦΑ Α.Ε. του αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης προς τη Μονάδα έχει ολοκληρωθεί.
Μονάδα V AΗΣ Μεγαλόπολης, Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο, καθαρής ισχύος 811 MW και συμβατικού τιμήματος 499,5 εκατ. €.
Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες έργων Πολιτικού Μηχανικού και η ανέγερση Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικά η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του έργου συναρτάται με τα συνοδά έργα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπολης 400 kV και του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης από Αγ. Θεοδώρους έως τη Μεγαλόπολη, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο του 2013.
Μονάδα V ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: Στις 9 Μαρτίου υπογράφτηκε η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων. Η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.
Για την επένδυση αυτή δόθηκε αρχική έγκριση από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ περίπου ύψους €700 εκατ. που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου «Πτολεμαΐδα V».
Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, ισχύος 157 MW και συμβατικού τιμήματος 281,75 εκατ. ευρώ: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 13/7/2012, η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα του υπόψη ΥΗΣ. Ο εν λόγω ΥΗΣ πρόκειται σύντομα να ενταχθεί πλήρως στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ Α.Ε.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτές οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και φτάνουν τα 3 δις θα προστατευθούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στα σχέδια αποκρατικοποίησης. Διότι άλλο αποκρατικοποίηση, κι άλλο «κανιβαλισμός» που θα επιτρέψει σε κάποιους να αποσπάσουν τεράστιες υπεραξίες πληρωμένες από τους καταναλωτές.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top