Select Menu

Οι εντολές που έδωσαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το νέο ενιαίο χαράτσι στα ακίνητα ήταν ξεκάθαρες:

Μικρός ή καθόλου φόρος στα μικρά ακίνητα, κλιμακωτοί συντελεστές και χρήση κοινωνικών κριτηρίων για τον υπολογισμό της φορολογίας.

Αναβολή στην απόφαση

Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί σε νέα σύσκεψη των «τριών» την επόμενη εβδομάδα και αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια με «αναλογικότερο και δικαιότερο» φόρο ακινήτων, από τα οποία θα επιλέξουν οι αρχηγοί.

Πάντως, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αναμένεται πιο λάιτ φόρος για τα μικρά ακίνητα και αυξημένος φόρος περιουσίας για τα μεγάλα ακίνητα.

Τα πυρά «γαλάζιων» βουλευτών

Η αναβολή της απόφασης για τον φόρο στα ακίνητα οφείλεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο στα πυρά των γαλάζιων βουλευτών (Βορίδης, Μητσοτάκης, Μπακογιάννη) που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας όσο και στα αυστηρά μηνύματα των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι αντιδρούν στον βαρύτατο φόρο στα ακίνητα.

Για τον λόγο αυτό και ενώ την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών εξέπεμπε την άποψη ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το φόρο στα ακίνητα και ότι το σκληρό αυτό μέτρο αποτελεί μονόδρομο, χθες υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Στουρνάρα δήλωναν «δεν βιαζόμαστε».

Περιμένουν έσοδα 2 δισ.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει έσοδα 2 δισ. το 2013 ενώ από την επόμενη χρονιά οι προσδοκίες για τα έσοδα θα αυξηθούν στα 3 δισ. ευρώ, κάνοντας τον φόρο ιδιαίτερα βαρύ.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι οι εξής:
  • θέσπιση αφορολόγητου στις 50.000 ευρώ
  • θέσπιση οκτώ-δέκα φορολογικών συντελεστών για να υπάρχει μια προοδευτική φορολογική κλίμακα
  • για τα αγροτεμάχια να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε κατ'επάγγελμα και μη αγρότες και να ισχύσει το αφορολόγητο για την κατοικία τους

Προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η αγροτική γη θα πρέπει να φορολογηθεί με τον ίδιο τρόπο που θα φορολογηθούν τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ διαφωνίες φαίνεται πως υπάρχουν και στους ενδιάμεσους συντελεστές. Ο Φώτης Κουβέλης πάντως συμφωνεί σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και τους συντελεστές 0,1% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεταξύ 50.000-100.000 ευρώ.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top