Select Menu

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή και την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το πολύκροτο σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ συσκοτίζεται από την παραδοχή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Διώτη ότι κατέστρεψε το USB (στικάκι) που παρέλαβε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Έτσι, μετά την εξαφάνιση από τον κ. Παπακωνσταντίνου του αρχικού CD με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC, που παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές, το δεύτερο αυτό κρούσμα καταστροφής αξιοποιήσιμων, όπως όλοι, εκ των υστέρων, αναγνωρίζουν, στοιχείων, πυκνώνει το μυστήριο της όλης υπόθεσης, πληθαίνοντας τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που μπορεί να υποκρύπτει η συγχορδία όλων αυτών των ανεξήγητων κινήσεων και, κυρίως, της διαπιστωμένης αλλοίωσης του περιεχομένου της λίστας που έφθασε στα χέρια των ελεγκτικών αρχών.

Το μεγάλο ζητούμενο στο τεραστίων διαστάσεων αυτό σκάνδαλο παραμένει ο εντοπισμός των δραστών που αλλοίωσαν το περιεχόμενο του αρχικού CD, αφαιρώντας, μετά βεβαιότητας, τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου και ενδεχομένως άλλα, προκειμένου, πιθανότατα, να χαθούν κάποια ίχνη που σχετιζόταν με πρόσωπα που περιλάμβανε η λίστα.

Με το υπόμνημα που απέστειλε στους οικονομικούς εισαγγελείς, ο κ. Διώτης υποστηρίζει πως ο ίδιος δεν είχε κίνητρο αλλοίωσης και πως όταν του παραδόθηκε το «στικάκι» δεν πήρε εντολή για έρευνα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, κάτι που επίσης κατέθεσε και ο προκάτοχος του στην ηγεσία του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, του πρώην εισαγγελέα δεν δικαιολογούν τις ενέργειες του και κυρίως τη διαγραφή των στοιχείων από το USB που παρέλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την παράδοση αντιγράφου στον νέο πολιτικό προϊστάμενό του κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, που συνεχίζουν τη δικαστική έρευνα, όπως και η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει τις επόμενες ημέρες τη σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης, είναι πλέον σαφές ότι έχουν στη διάθεση τους ένα αντίγραφο του αντιγράφου της λίστας.

Το γεγονός αυτό κάνει, πλέον, ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνουν άμεσα αυτοψίες και εκτεταμένοι έλεγχοι από ειδικούς πραγματογνώμονες στους υπολογιστές του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του ΣΔΟΕ, ώστε να αναζητηθεί η αλήθεια και να βρεθεί άκρη με την πολυδαίδαλη διαδρομή της λίστας.

«Κάλπικοι» καβγάδες στη Βουλή

Την ίδια ώρα στη Βουλή συνεχίζονται οι διαφωνίες για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της κοινής συζήτησης επί των τριών προτάσεων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής: της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας με εγκαλούμενο τον κ. Παπακωνσταντίνου, του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί δίωξη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου και της σύμπραξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής που προτείνουν κατηγορίες και για τους πρώην πρωθυπουργούς κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η οριστική απόφαση για το αν θα στηθούν τρεις κάλπες, όσες, δηλαδή, είναι οι προτάσεις κατηγορίας, όπως υποστηρίζουν στελέχη από την τρικομματική, ή τέσσερις, μία για κάθε εγκαλούμενο πρόσωπο, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, αναμένεται να ληφθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου και εφόσον υπάρξουν διαφωνίες, τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια της Βουλής.
 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top