Select Menu

Η υπαναχώρηση Σπυρόπουλου την τελευταία στιγμή.
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη είχε προγραμματισμένο ραντεβού με το ΔΣ τού ΙΚΑ για να υπογραφεί η συμφωνία παράτασης τής προσωρινής ενοικίασης τής διαχείρισης τού ξενοδοχείου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ, έως ότου ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός, από τον οποίο αναμένεται να προκύψει ο νέος οριστικός διαχειριστής του.

Το ραντεβού αυτό είχε κανονισθεί μετά τη σχετική απόφαση τού ΔΣ τού ΙΚΑ την περασμένη εβδομάδα να συνεχιστεί η ισχύουσα από το τέλος τού 2011 συμφωνία προσωρινής ενοικίασης στον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη. Κι αυτό, με το σκεπτικό να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, να μην κλέισει το ξενοδοχείο με επακόλουθο τη δεδομένη απαξίωσή του, αλλά και να μην αναγκαστεί το ΙΚΑ να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τη φύλαξη και συντήρηση ενός άδειου κτιρίου, αλλά και να χάνει έσοδα από τη λειτουργία του.

Το ωραιότερο, μάλιστα, είναι ότι το ΙΚΑ είχε δώσει και το πράσινο φως στον Ομιλο να κλείνει δουλειές για το 2013. Κι έτσι έγινε.

Οταν, όμως, οι εκπρόσωποι τού Ομίλου έφθασαν στο ΙΚΑ για την υπογραφή τού συμφωνητικού, τους ανακοινώθηκε ότι ΔΕΝ θα υπογραφεί καμία συμφωνία διότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή αποφασίσθηκε να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ τού Ταμείου στις 20 Δεκεμβρίου για να προκηρύξει διαγωνισμό για την προσωρινή μίσθωση, που θα διαρκέσει έως την ολοκλήρωση τού διεθνούς διαγωνισμού. Μία στροφή 180° όχι στο πάρα πέντε, αλλά κυριολεκτικά στο και πέντε.

Οι εκπρόσωποι τού Ομίλου αποχώρησαν και εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ παύει να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Το ΙΚΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την απόφαση αυτή και έσπευσε να τονίσει ότι ο προσωρινός ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα € 50.000 και να απασχολήσει αναγκαστικά το σημερινό προσωπικό. Πάλι καλά.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι. Πιστεύει το ΙΚΑ ότι ο διαγωνισμός για τον προσωρινό μισθωτή θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από ένα τρίμηνο ή τετράμηνο στην καλύτερη τών περιπτώσεων;; Εκτός, βεβαίως, εάν έχει κάνει ήδη συμφωνία κάτω από το τραπέζι, ύστερα από πολιτικές και άλλες πιέσεις γνωστών επιχειρηματικών κύκλων τής συμπρωτεύουσας, οπότε μπορεί όλα να έχουν τελειώσει μέσα σε έναν μήνα.

Η "λογική" βεβαίως τού πολύπαθου Ταμείου δεν έχει κανένα απολύτως χαρακτηριστικό υγιούς επιχειρηματικής λογικής. Κι αυτό, διότι με δεδομένη την παύση λειτουργίας τού ξενοδοχείου από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη, ακυρώθηκαν και οι διάφορες συμφωνίες που είχαν γίνει για συνέδρια, εκδηλώσεις και ενοικιάσεις αιθουσών του, αλλά και συμφωνίες για ομαδικά ταξίδια τουριστών. Και είναι πέρα από βέβαιο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα στραφούν σε άλλα ξενοδοχεία ή και σε άλλες περιοχές. Δεν πρόκειται να περιμένουν την κατάληξη τού διαγωνισμού.

Με αυτό ως δεδομένο, θα είναι αρκετά δύσκολο σε όποιον θελήσει να συμμετάσχει να δεχθεί να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα € 50.000 γνωρίζοντας ότι για τουλάχιστον 3 με 5 μήνες θα έχει σίγουρη ζημία, καθώς τα λειτουργικά έξοδα μαζύ με το ενοίκιο δεν θα είναι χαμηλότερα από €150.000 με €200.000, ενώ τα έσοδα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα, ενώ θα διατρέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να έχει κέρδος ολόκληρο το 2013. Εκτός, βεβαίως, όπως έγραψα παραπάνω, εάν υπάρχει ήδη υπόγεια συμφωνία, οπότε ο νέος προσωρινός ενοικιαστής έχει λάβει τα μέτρα του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να κάνουν αγωγή στο ΙΚΑ και τον Διοικητή του για απιστία και αθέτηση συμφωνιών. Οι εργαζόμενοι, τους οποίους είχαν διαβεβαιώσει τόσο ο κύριος Διοικητής, όσο και ο Υπουργός Εργασίας, στο γραφείο τού οποίου έγινε τριμερής συνάντηση πριν από 15 ημέρες, ότι η υπόθεση έκλεισε και πως συνεχιζόταν η προσωρινή μίσθωση με τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη για το 2013.

Θα κερδίσουν κάτι οι εργαζόμενοι με την προσφυγή στην Δικαιοσύνη; Είναι αμφίβολο. Το ΙΚΑ και η ηγεσία του, όπως και η πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου Εργασίας έχασαν ήδη την αξιοπιστία και το κύρος τους, ενώ κινδυνεύουν να μπουν σε περιπέτειες εάν καθυστερήσει ο διαγωνισμός για την προσωρινή μίσθωση.

Αλλά, ας περιμένουμε την κατάληξη αυτής τής τραγελαφικής Οδύσσειας για να συνάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το τί ακριβώς προκάλεσε όλη αυτήν την τραγελαφική συμπεριφορά τού ΙΚΑ και τής κυβέρνησης.

 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top