Select Menu

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Μνημόνιο της Κύπρου να μην υπογραφεί από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από εκείνη που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.«Από πλευράς μας κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπογραφεί σύντομα» δήλωσε ο κ. Σιαρλή απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα ληφθεί απόφαση από το Γιούρογκρουπ στις 21 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτή είναι η επιδίωξη της Κύπρου, αλλά η απόφαση εξαρτάται από το Γιούρογκρουπ, το οποίο είναι δυνατό να αποφασίσει αναβολή στη λήψη τελικής απόφασης.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα 16 κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ακολούθως να εξασφαλισθεί η έγκριση του Μνημονίου από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών αυτών.

Εξ άλλου, απέρριψε τη θέση ότι το ρωσικό δάνειο των 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συμπεριληφθεί στο ποσό των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για παράταση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου, αντί το 2016.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα έχει την απάντηση της Ρωσίας πριν από το Γιούρογκρουπ της 21ης Ιανουαρίου.

Ο κύριος Σιαρλή, αναφερόμενος στο θέμα του συμβουλευτικού οίκου, ο οποίος θα επαληθεύσει τη μεθοδολογία της εταιρείας PIMCO για τις τράπεζες, είπε ότι από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται από την ενδιάμεση έκθεση της εταιρείας πως χρειάζονται 10 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες, ποσό πολύ πιο ψηλό από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, καθήκον της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών ήταν να αναλύσουν τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε με την μετάκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

Η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι ο οίκος θα επιλεγεί από την Κεντρική Τράπεζα και όχι από τη Συντονιστική Επιτροπή που παρακολουθεί το έργο της PIMCO, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Πρόσθεσε ότι εξετάζονται έξι προσφορές και ενδεχομένως τη Δευτέρα να ανακοινωθεί ο οίκος που θα επιλεγεί.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top