Select Menu

Στην άποψη ότι απομακρύνεται η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ συγκλίνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για μία ευκαιρία για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, ύστερα από μήνες αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων.Σε άρθρο της Wall Street Journal επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι πλέον δημοφιλείς οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ και ότι παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και την υψηλή ανεργία, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει πιθανόν δίκιο όταν δηλώνει ότι η χώρα έχει πλέον μια σημαντική ευκαιρία να εξέλθει της κρίσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τονίζεται ότι τα νέα δάνεια θα βοηθήσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και ότι η κατάσταση του ελληνικού προϋπολογισμού έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ αποτιμάται ως θετικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των δημόσιων δανειστών με εξαιρετικά ρευστούς όρους.

Ωστόσο, ακόμη σημαντικότερο θεωρείται το μήνυμα που απέστειλε η ευρωζώνη στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορικά με την αποφασιστικότητά της να παραμείνει η Ελλάδα εντός νομισματικής ένωσης.

Η Los Angeles Times σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν τη διανομή έκτακτων δανείων ύψους 64 δισ. δολαρίων προς την κυβέρνηση της Αθήνας για τους επόμενους μήνες, προκειμένου αυτή να αποφύγει μια «χαοτική χρεοκοπία».

Επίσης, προβάλλει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ελλάδα ορθοποδεί» και ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες. Σήμερα, δεν είναι απλώς μια νέα ημέρα για την Ελλάδα, αλλά μια νέα ημέρα και για την Ευρώπη».

Η New York Times σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για την Ελλάδα, σημειώνει την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης ποσού ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ για περαιτέρω στήριξη προς τη χώρα, μια βοήθεια καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή χρεοκοπίας.

Το Bloomberg, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται σε «θετικά αποτελέσματα» από τις συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών, το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες σχετικά με την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την τραπεζική ένωση, επισημαίνοντας, παράλληλα, τις διαφωνίες που εμμένουν, μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, ως προς την μελλοντική αναμόρφωση της ευρωζώνης.

Όπως υπογραμμίζεται, η συμφωνία για την τραπεζική ένωση και την αποδέσμευση της δόσης για την Ελλάδα επέτρεψε στους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν στον οδικό χάρτη για τη δημιουργία μιας «πραγματικής οικονομικής ένωσης», κατά το πρότυπο των ΗΠΑ ή της Ελβετίας. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top