Select Menu

Το νησί μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο στην ευρωζώνη Οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στην Ελλάδα και την προφανή αδυναμία της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμφωνήσουν στην περικοπή του δυσβάσταχτου χρέους της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Όμως, σύμφωνα με κάποιους...
ειδικούς αναλυτές, η πραγματική βραχυπρόθεσμη απειλή για την Ευρώπη μπορεί να έρθει από τη μικροσκοπική Κύπρο. Η Κύπρος ξεμένει από ρευστό και παρότι η οικονομία της είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε εύκολα να διασωθεί, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να συμφωνήσει στους σκληρούς όρους που επιβάλει ένα μνημόνιο διάσωσης. Σύμφωνα με την αναλύτρια Jennifer McKeown της Capital Economics, σε περίπτωση που η Κύπρος εγκαταλείψει το ευρώ, τότε θα ανοίξει η πόρτα και για άλλους… Όπως υποστηρίζει, οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την τρόικα είναι σε εξέλιξη από τον Ιούνιο που η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια, όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία. Παράλληλα, η χώρα ξεμένει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από ρευστό σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Λίγο καιρό πριν το νησί δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα, μέχρι που οι τράπεζες κατέγραψαν μεγάλες ζημίες λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος είναι σε ύφεση, το έλλειμμά της αναμένεται να αγγίξει το 2,3% και το δημόσιο χρέος φτάνει το 96,7% του ΑΕΠ. Έτσι, η Κύπρος χρειάζεται περίπου 10 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 56% του ΑΕΠ της, ενώ η οικονομία της αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Όπως λοιπόν τονίζει στην έκθεσή της η αναλύτρια Jennifer McKeown παρά το πολύ μικρό μέγεθος της Κυπριακής οικονομίας, ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωζώνη…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top