Select Menu


Aμήχανος ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, παρακολουθεί την προσπάθεια του «βαθέως κράτος» της τράπεζας την οποία διοικεί να επιχειρεί να καταπιεί την Εurobank κατ΄ εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Goldman Sachs!

Είναι ακριβώς αυτή η απόπειρα σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ήττα του Μπαράκ Ομπάμα που φέρνει την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Η πανέξυπνη Γερμανίδα επιλέγει την κατάλληλη στιγμή να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην υπόθεση διάσωσης της Ελλάδας εντός η εκτός ευρωζώνης μια και όλα είναι ανοιχτά.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην Εθνική Τράπεζα και στην ανθρωπογεωγραφία της.

Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς είναι ένα μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με ζηλευτή καριέρα και ειδίκευση στις Ναυτιλιακές Εταιρείες.

Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.
Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών , στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο. Επίσης είναι κάτοχος MA in Shipping Economics, του Πανεπιστημίου Wales της Μεγάλης Βρετανίας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977 . Μετετέθη στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης. Επέστρεψε στον Πειραιά ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων και αποχώρησε από την Bank of America το 1988 για να αναλάβει την θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή για την Ελλάδα, στην Τράπεζα NOVA SCOTIA.
Στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας εισήλθε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.
Η πιάτσα γνωρίζει πως ο σημερινός επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας έχει 3 στενούς φίλους: Τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σ αυτή τη συγκυρία αισθάνεται κάπως άβολα μια και οι δύο φίλοι του εφοπλιστές βρίσκονται στα μαχαίρια. Ο Τουρκολιάς ήταν αυτός που τους έφερε σε επαφή με αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης να επενδύσει στον Όμιλο Αλαφούζου.

O XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ "Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας είναι ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs και πρώην επικεφαλής του OΔΔΗΧ σε μια κρίσιμη συγκυρία όταν οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου οδηγούσαν την Ελλάδα στον επώδυνο ζυγό του Μνημονίου. Ο Χριστοδούλου εγκατέλειψε αυτή τη θέση 8 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του και επέστρεψε στην «ασφάλεια» της Εθνικής Τράπεζας.

Στέλεχος της ίδιας τράπεζας παλαιότερα, με ιδιαίτερη επίδοση στις δημόσιες σχέσεις, «εκδιώχθηκε» όταν ανέλαβε διοικητής ο Απόστολος Ταμβακάκης- βρήκε στέγη στον ΟΔΔΗΧ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πριν από την Εθνική εργάζονταν στην Goldman Sachs, που έκανε το περιβόητο swap επί Σημίτη, το οποίο ξεκίνησε από 2,5 δισ. ευρώ, για να φτάσει τελικά στα 18 δισ. το κόστος για την Ελλάδα.

Όταν είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής, στην υπόθεση με το έλλειμμα του 2009, αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τεχνηέντως το φούσκωσαν, αλλά την επόμενη ημέρα τα πήρε όλα πίσω.

Ο Π. Χριστοδούλου θεωρείται «παιδί» του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, με τη «Le Monde» να τον χαρακτηρίζει σε σχετικό δημοσίευμα της εξαιρετικά χρήσιμο για την Goldman Sachs.

Τον περασμένο Νοέμβριο η «Le Monde» σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Η κυβερνηση Sachs» ανέφερε ότι η τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων έχει υφάνει ένα δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη για την προώθηση των συμφερόντων της.

Στη λίστα εκείνη των «συνεργατών» της Goldman Sachs εμφανιζόταν και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας από το 1994 έως το 2002, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Le Monde» συμμετείχε στην επιχείρηση «μαγειρέματος» των ελληνικών λογαριασμών από την Goldman Sachs.

Δίπλα του εμφανιζόταν και ο τότε διαχειριστής του δημόσιου χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.

Σήμερα τόσο ο Χριστοδούλου όσο και ο Παπαδήμος βρισκονται κάτω από την στέγη της Εθνικής Τράπεζας. Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας . Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Παπαδήμος κάλυψε τη θέση που είχε χηρέψει μετά το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα νέα του καθήκοντα είναι εξαετούς διάρκειας και ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ως τιμητικό μέλος του Δ.Σ.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο κ. Γιώργος Ζαννιάς πρώην υπουργός Οικονομικών του οποίου το όνομα –σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος-βρέθηκε στην λίστα με τους 36 του ΣΔΟΕ. Ο Ζαννιάς είναι ο στυλοβάτης του Μνημονίου Νο2 και από τα πρόσωπα που στο κοντινό μελλον θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην ιστορία για την παράδοση του ελληνικού λαού στα πιράνχας των αγορών.

Ιωάννα Κατζηλιέρη - Ζουρ(νατζή)-Η κόρη του υφυπουργού του Μαρκεζίνη Σπύρου Ζουρνατζή σε θέση-κλειδί της Εθνικής Τράπεζας.

Διαβάζουμε στο βιογραφικό της: Η Ιωάννα Κατζηλιέρη ορίστηκε Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα τον Ιούνιο 2006, με τομείς εποπτείας το Μάρκετινγκ, το Στρατηγικό Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία Ομίλου, καθώς και τον Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας.

Είναι μέλος του MasterCard Central Europe Customer Advisory Forum.

Πριν ενταχθεί στην Εθνική Τράπεζα εργάστηκε στην EFG Eurobank-Ergasias (2004-2006), όπου διετέλεσε Βοηθός Γενική Διευθύντρια, υπεύθυνη Στρατηγικού Μάρκετινγκ Λιανικής Τραπεζικής. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στην Τράπεζα Millenium όπου εργάστηκε από το 1999 έως το 2004, υπεύθυνη διαφόρων τομέων όπως του Δικτύου Καταστημάτων, της Στεγαστικής Πίστης, των Εναλλακτικών Δικτύων και του Μάρκετινγκ. Έχει επίσης εργαστεί στην Wind (1998-1999) και Pepsico-Ηβη (1995-1998) σαν Marketing Director, καθώς και στην Procter & Gamble, από όπου ξεκίνησε την καριέρα της το 1989.

Η Ι. Κατζηλιέρη είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Bristol και κάτοχος Master’s (MSc) Οικονομικών Επιστημών από το London School of Economics. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε σαν Research Assistant στο Oxford Institute of Economics and Statistics, καθώς και στο Oxford Energy Institute.

Aυτό που δεν διαβάζουμε είναι η συγγένεια πρώτου βαθμού με τον Σπύρο Ζουρνατζή. Ο Ζουρνατζής διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικιστικού κόμματος ΕΠΕΝ με το οποίο εξελέγη και ευρωβουλευτής το 1989.

Ο σύζυγος της κ. Κατζηλιέρη υπήρξε συνέταιρος του Ανδρέα Γαβριηλίδη στην Egon Zehnder στη συνέχεια όμως τα σπάσανε και ο Γαβριηλίδης συνέχισε μόνος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” ο Πέτρος Χριστοδούλου αναλαμβάνει με την κ. Κατζηλιέρη το μοίρασμα του χρήματος στα ΜΜΕ-διαφημίσεις- και ήδη το δίδυμο έχει αρχίσει τους αποκλεισμούς αδιαφορώντας για την γνώμη κι αυτού ακόμη του επικεφαλής του Ομίλου Αλέξανδρου Τουρκολιά.

Όσο αφορά το deal με την Eurobank διεθνείς οικονομικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Goldman Sachs επιχειρεί μέσω των ανθρώπων της να καταπιεί την Eurobank.

H OΡΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η τελευταία ιδέα δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους Γερμανούς και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το δείξουν από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα. Είναι ακριβώς αυτό το deal-μάλιστα η Εθνική απαίτησε να παραιτηθούν όλα τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης της Eurobank- και η διαφαινόμενη ήττα του Ομπάμα που φέρνουν επειγόντως στην Αθήνα την Μέρκελ.

Ο Μιτ Ρόμνευ θεωρεί και το δηλώνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο και παράδειγμα προς αποφυγή. Αν κερδίσει τις εκλογές δεν έχουμε καμία τύχη υπερατλαντικής χείρας βοηθείας. Άρα η μόνη μας ελπίδα σ΄ αυτή την περίπτωση είναι το επώδυνο σωσίβιο της Μέρκελ, γι αυτό και ο Σαμαράς έστησε πριν λίγο-με τη βοήθεια της Μαρίας Σπυράκη- ολόκληρη δήλωση για να την κολακέψει και να της πει πόσο μεγάλη δύναμη είναι η Γερμανία και πόσο σπουδαία πολιτικός είναι η ίδια μια και διοικεί με αποφασιστικότητα και δυναμισμό την πανίσχυρη Γερμανία.

Ε, λοιπόν η Μέρκελ δεν θέλει με τίποτε να ακούει ότι η Goldman Sachs θα είναι το Αφεντικό της Εθνικής και της Eurobank και η ίδια θα πληρώνει τον λογαριασμό-δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top