Select Menu


To Curiosity κινείται πράγματι πάνω στην επιφάνεια του Άρη! Απόδειξη αποτελούν οι εικόνες από την κάμερα HiRISE του διαστημικού σκάφους ΜRO (Mars Reconnaissance Orbiter) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Προσέξτε τα ίχνη των τροχών καθώς επίσης και την περιοχή προσγείωσης του ρόβερ Curiosity.



Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπουμε το αλεξίπτωτο με τη βοήθεια του οποίου πραγματοποιήθηκε η ασφαλής προσγείωση (τα χρώματα στις εικόνες τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων για να τονίσουν τα ίχνη του ρόβερ)



Το Curiosity εν τω μεταξύ εκτελεί μετρήσεις σχετικές με την σύνθεση της Αρειανής ατμόσφαιρας χρησιμοποιώντας την πειραματική συσκευή Sam (Sample Analysis at Mars) με την οποία είναι εφοδιασμένο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χημική ανάλυση της ατμόσφαιρας του Άρη από την δεκαετία του 1970, όταν τα διαστημικά σκάφη Viking έκαναν για πρώτη φορά τέτοιου είδους αναλύσεις.



Η ανάλυση SAM βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις στο στάδιο αυτό – το διοξείδιο του άνθρακα θα επικρατήσει (όπως είχαν διαπιστώσει οι ανιχνευτές των δυo Viking). Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το αν θα ανιχνευθεί μεθάνιο και σε τι ποσοστό…


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top