Select Menu


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νότιας Οσετίας Λεονίντ Τιμπίλοφ, δεν αποκλείεται ότι η Τιφλίδα ετοιμάζει νέες προκλήσεις εναντίον της Δημοκρατίας του. Ο Λεονίντ Τιμπίλοφ εξέφρασε αυτή τη γνώμη του κατά τη συνάντηση, που είχε με τον Φιλίπ Λεφόρ, συμπρόεδρο των συζητήσεων της Γενεύης από την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ στο Τσχινβάλι.Ο Λεονίντ Τιμπίλοφ δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Γεωργίας σε όλη την περίμετρο των συνόρων της με τη Νότια Οσετία. Το γεωργιανό υπουργείο Άμυνας, π.χ. κατασκευάζει οχυρωματικές εγκαταστάσεις στο έδαφος, που συνορεύει με τη Νότια Οσετία και ότι σε όλα τα παραμεθόρια γεωργιανά χωριά δημιουργούνται αποθήκες πυροβόλων όπλων. Οι ενέργειες αυτές, κατά τη γνώμη του ηγέτη της Νότιας Οσετίας, μπορεί να στρέφονται κατά του λαού της χώρας του. Θα αναλάβει για αυτό όλη την ευθύνη η Τιφλίδα,- παρατήρησε συνοπτικά ο Λεονίντ Τιμπίλοφ. Οι ειδικοί βλέπουν διαφορετικά την πιθανότητα ξεσπάσματος νέας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ρώσος ειδικός στα ζητήματα του Καυκάσου Αλεξάντρ Κριλόφ, π.χ., θεωρεί ότι ο νέος κραδασμός όπλων από την πλευρά της Γεωργίας οφείλεται πρώτ’ απ’ όλα στις επικείμενες εκεί βουλευτικές εκλογές.

- Η κατάσταση σε σύγκριση με το 2008άλλαξε, και η πιθανότητα ότι η Τιφλίδα θα καταφύγει σε νέα επιχείρηση δεν είναι μεγάλη. Σήμερα στη Νότια Οσετία βρίσκεται μία ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τέτοια απειλή. Η σημερινή ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας διαφέρει ασύγκριτα από εκείνη που βρισκόταν εκεί το 2008 και που ήταν οπλισμένη μόνο με ελαφρά πυροβόλα όπλα. Δεν θα σύνδεα τις εξελίξεις με τα πραγματικά σχέδια προετοιμασίας της Τιφλίδας για νέο πόλεμο με την Νότια Οσετία, αλλά, μάλλον, με την προεκλογική κατάσταση στην ίδια τη Γεωργία. Ο Σαακασβίλι προφανώς αποφάσισε ότι τον συμφέρει σήμερα να κραδαίνει έστω και για λίγο τα όπλα για να ανεβάσει το επίπεδο δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι ΄Αρισεφ δεν βλέπει τα πράγματα το ίδιο αισιόδοξα. Πρέπει, κατά τη γνώμη του, να βλέπουμε πολύ σοβαρά τις νέες στρατιωτικές προετοιμασίες της Τιφλίδας μιά και η εδαφική διένεξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Νότια Οσετία απέχει ακόμα πολύ μακριά από τη διευθέτησή της.

- Η κατάσταση στον Βόρειο Καύκασο είναι ασταθής, και δεν μπορούν να αποκλειστούν οποιεσδηποτε επιπλοκές. Οι ρωσο-γεωργιανές σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Δεν υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες διπλωματικές σχέσεις και εξακολουθεί να ακούγεται η επιθετική ρητορική από την Τιφλίδα. Μάλιστα, οι μη φιλικές ενέργειες είναι εμφανές γεγονός. Σε σχέση με αυτό χρειάζεται ασφαλώς να δοθεί προσοχή στις δηλώσεις του Λεονίντ Τιμπίλοφ.

Πραγματικά, πριν την γεωργιανή επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας το 2008, η Τιφλίδα είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ο μοναδικά δυνατός τρόπος λύσης του προβλήματος είναι, κατά τη γνώμη του, οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα δε οι γεωργιανές αρχές θεώρησαν ότι το πιο πειστικό επιχείρημα είναι τα οβιδοβόλα και τα άρματα μάχης και αν δεν ακολούθησε η βοήθεια της Ρωσίας, κανένας δεν μπορεί να πει τι τύχη θα περίμενε τους πολίτες της Νότιας Οσετίας.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόκρουση της επιδρομής της Γεωργίας το 2008, η Ρωσία, όπως είναι γνωστό, αναγνώρισε τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητο κράτος και σύναψε μαζί της Συνθήκη Στρατιωτική; Συνεργασία;. Έτσι, λοιπόν, σε περίπτωση επίθεσης κατά της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, η Ρωσία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έχει το δικαίωμα να της προσφέρει την απαραίτητη υποστηριξη. Παρόλα αυτά, τόσο η Μόσχα, όσο και το Τσχινβάλι θεωρούν ότι υφιστάμενες αντιθέσεις πρέπει να διευθετίζονται μέσω του διαλόγου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top