Select Menu

Σε τροχιά σύγκρουσης εισέρχονται βόριοι και νότιοι στις Βρυξέλλες καθώς η Άγκελα Μέρκελ επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες άμεσης και ταχείας υπέρβασης της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να ποδηγετήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραγκωνίζοντας τον Μάριο Ντράγκι και θέτοντας την ΕΚΤ υπό την κηδεμονία της Κομισιόν.

Αν και τα σχέδια Μέρκελ δεν συγκεντρώνουν ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας εν τούτοις καθιστά σαφές τις προθέσεις δίνοντας το στίγμα των μαχών που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες.

Σε κατάσταση πολέμου η ΕΚΤ

Το μπρα-ντε-φερ Ντράγκι-Βάιντμαν για την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων οδήγησε σε συνάντηση την Αγκελα Μέρκελ με τον Μάριο Μόντι. Αν και αρχικά άπαντες εκτιμούσαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δρούσε πυροσβεστικά αντ αυτού όμως έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με την Κομισιόν.

Η επιμονή όμως του Ντράγκι στο σχέδιο για παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων σε συνδυασμό με τη στήριξη που απολαμβάνει πυροδότησαν σενάρια αποχώρησης του Βάιντμαν τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Bundesbank.

Αμεση και θετική ήταν η αντίδραση των αγορών καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα «έλυνε» τα χέρια του Μάριο Ντράγκι και θα οδηγούσε σε ταχεία υπέρβαση της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή εντάθηκαν οι φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του Βάιντμαν από την Bundesbank, οι οποίες έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από τις αγορές. Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται αλλά ουδείς το διαψεύδει.

Μια ανάσα από τη διάσωση η Ισπανία

Ενώ στην ΕΚΤ εντείνονται οι συρράξεις μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην Ευρώπη η κρίση χρέους απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα ανοιχτό αφήνει ο Μαριάνο Ραχόι το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για ένα συνολικό πακέτο στήριξης της Ισπανίας, πέραν του ποσού έως 100 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Παράλληλα φήμες που κυκλοφόρησαν θέλουν την Άγκελα Μέρκελ να ζητά επιτακτικά από τον Μάριο Μάντι να μην καταθέσει η Ιταλία αίτημα στηριξης.

Όπως δήλωσε σε συνεντεύξεις του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του προγράμματος της ΕΚΤ όσον αφορά την αγορά χρέους των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, προτού αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ένα αίτημα για συνολικό πακέτο βοήθειας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top