Select Menu

Τους τελευταίους μήνες, Τούρκοι αξιωματούχοι και στρατηγοί μελετούν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν στο επίκεντρο τους μια ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα δημοσιεύματα της «Κ». Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στην βόρεια Συρία.


Οι Τούρκοι αξιωματούχοι και στρατηγοί επικεντρώνονται σε ένα σενάριο το οποίο κάνει λόγο για την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η συγκεκριμένη «ζώνη ασφαλείας» θα παρέχει ασπίδα προστασίας στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας.

Μια προσεκτική ματιά στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις και στα σχέδια της Άγκυρας έρχεται να ρίξει φως στις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Πριν από λίγες ώρες, μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, πλέον δυο σημαντικές πόλεις ελέγχονται από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Κατά την άποψη του κ. Νταβούτογλου, από την σκοπιά της Τουρκίας, αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη.

Στην βόρεια Συρία, εκτός από τις κινήσεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και τον εμφύλιο πόλεμο στο Χαλέπι. Τις τελευταίες ώρες, στον τουρκικό τύπο πληθαίνουν οι αναφορές στην επικείμενη επικράτηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας στην συγκεκριμένη επαρχία της Συρίας, γεγονός που προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών. 

Σήμερα, η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη  η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας στην βόρεια Συρία. Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, στα πλαίσια αυτής της συνάντησης θα κριθεί το μέλλον των τουρκικών σχεδίων περί εισβολής στην βόρεια Συρία.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα λάβει το πράσινο φως για την εισβολή, η τουρκική κυβέρνηση δεν θα αναζητήσει την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για την αποστολή του τουρκικού στρατού στα εδάφη της Συρίας. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα «νομιμοποιήσει» την εισβολή με μια κυβερνητική απόφαση.

Την στιγμή που η Τουρκία αναμένει την άφιξη του αεροπλάνου της κ. Κλίντον, στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους Κούρδους αντάρτες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Πληροφορίες που φτάνουν την www.kathimerini.com.cy τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός έχει προχωρήσει στην λήψη νέων πρωτοβουλιών στην φλεγόμενη επαρχία Χακκάρι. Το επιτελείο του στρατού στέλνει στο πολεμικό μέτωπο στρατηγούς, οι οποίοι ειδικεύονται σε τεχνικές ανταρτοπόλεμου και παράλληλα προχωρά στην κατάργηση όλων των φυλακίων, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους για τις επιθέσεις του αυτονομιστικού κινήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα προειδοποιεί το τουρκικό κράτος ότι σε περίπτωση που η Τουρκία εισβάλλει στην Συρία, το κουρδικό θα λάβει τεράστιες διαστάσεις και θα παρασύρει ολόκληρη την γειτονική χώρα στην δεινή μιας εμφύλιας σύρραξης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top