Select Menu

Την αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας προκάλεσαν οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Αμερικανικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ και θα οδηγούσε σε αλλαγή στάσης.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας και τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα συμφωνούν ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ είναι ανεπίτρεπτες.

«Η Ρωσία και η Κίνα βασίζουν τη διπλωματική τους συνεργασία στην ανάγκη να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και των αρχών που περιλαμβάνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και να μην επιτρέπεται η παραβίασή τους», φέρεται ότι δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, σε συνάντησή του με τον Ντάι Μπινγκούο, σύμβουλο του κινεζικού κράτους.

«Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα τη Δευτέρα, τονίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πιθανό να στραφούν κατά του Μπασάρ αλ Ασαντ εάν ο Σύρος πρόεδρος χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του. Όπως επισήμανε, η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στις συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ με σοβαρές συνέπειες για τη Δαμασκό.

Μάλιστα, ο Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διατάξει στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, χαρακτήρισε το ζήτημα των χημικών και βιολογικών όπλων «υψίστου ενδιαφέροντος» τόσο για την χώρα του όσο και για το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η βία συνεχίζεται αμείωτη στη Συρία. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο γυναίκες και δυο παιδιά, ένα αγόρι εννέα ετών και ένα κορίτσι πέντε ετών, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στη διάρκεια βομβαρδισμών στην πόλη Χαλέπι της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν τις περιοχές Μαρέα και Ταλ Ριφάα της επαρχίας Χαλέπι.

Τουλάχιστον 167 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη Συρία, ανάμεσά τους 88 πολίτες, 32 αντάρτες και 47 στρατιώτες.
 tvxs

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top