Select Menu

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, εξαγόρασε την αυστριακή κοινοπραξία επιχειρήσεων Volksbank International AG Group και πρόκειται να αναλάβει τα υποκαταστήματα της Volksbank σε Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Κροατία και Σερβία.

Η εξαγορά διήρκεσε έξι μήνες, με αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένη τιμή ύψους 505 εκατ. ευρώ.

"Η είσοδος της Sberbank θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η οποία κατέχει και σημαντική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιρροή των Ρωσικών κεφαλαίων στην περιοχή ενισχύεται από την εμφάνιση της Sberbank. Στη Σερβία λειτουργούν ήδη οι Ρωσικές τράπεζες Moscow και Gazprom" σύμφωνα με τον Γκόραν Νίκολιτς, οικονομολόγο στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών στο Βελιγράδι.

Ο Μάρκο Ντιόγκο, επικεφαλής του τραπεζικού τομέα στην Ένωση Οικονομολόγων Δημοκρατίας Σέρπσκα, δήλωσε πως η ποικιλομορφία του τραπεζικού τομέα εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη, ιδιαιτέρως από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία.

"Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του τοπικού τραπεζικού τομέα που σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση στις χώρες των 'μητρικών' τραπεζών τους", δήλωσε ο Ντιόγκο.

Ο Σεργκέι Γκόρκοφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, αρμόδιος για τις διεθνείς δραστηριότητες της Sberbank, δήλωσε πως η Sberbank σχεδιάζει να βελτιώσει την αποδοτικότητα των υποκαταστημάτων.

"Η εξαγορά της Volksbank αποτελεί καλή επένδυση η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, προσφερόμενη από τις κεντρικές και ανατολικές ευρωπαϊκές αγορές τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Γκόρκοφ.

Ο Γκόρκοφ ανέφερε επίσης πως ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής της Sberbank για την περιοχή είναι η επικέντρωσή της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

"Έχει ανεπαρκή παρουσία στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και συνεπώς αποτελεί μια αυξανόμενη τραπεζική ευκαιρία, καθώς η Volksbank πρόκειται να επεκτείνει την παρουσία της υπό την καθοδήγηση της Sberbank, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών από παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες μέχρι καινοτόμες μη τραπεζικές υπηρεσίες με σωστή ταχύτητα και ποιότητα υπηρεσιών στην αγορά", δήλωσε ο Γκόρκοφ.

"Επί του παρόντος, υπάρχουν 58.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο περιφερειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας", ανέφερε ο Ντόρις Λάντεβιγκ, επικεφαλής επικοινωνίας της Volksbank.

Υπάρχουν επίσης 16.000 επιχειρήσεις και πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, πρόσθεσε ο Λάντεβιγκ.

"Θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να πείσουν πολίτες ή επιχειρηματίες να καταθέσουν τα χρήματά τους ή να συναλλαγούν μαζί τους", δήλωσε ο Σάσα Τσβετόγιεβιτς, πελάτης της Volksbank από την Κροατία.

Ο Τσβετόγιεβιτς, ο οποίος είναι επίσης επενδυτής και μέλος του Κροατικού Δικτύου Business Angels, ανέφερε πως προτιμά μία ισχυρή, εγχώρια τράπεζα ως κύριο χρηματοπιστωτικό θεσμό, ωστόσο είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έχει την Volksbank ως δεύτερο ή τρίτο επαγγελματικό συνεργάτη.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top