Select Menu


Κατά 2,6δις μειώθηκε το κονδύλι μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό - Στα 315 ευρώ οι μέσες μηνιαίες απώλειες των εργαζομένων στο Δημόσιο!


Τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος που σε μεσοσταθμικά επίπεδα φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Επιχειρήσεις ( ΔΕΚΟ), οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του Μνημονίου.Στην αμέσως κατώτερη βαθμίδα βρίσκονται οι υπάλληλοι των Υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών με τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους να αγγίζουν σε μέσα επίπεδα το 30% και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 15,7% και τα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί κλπ.) με 15%.

Για τα ειδικά μισθολόγια επικρέμαται μία ακόμη μείωση το ποσοστό της οποίας φθάνει το 12% και αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης με το Μνημόνιο 2.

Αυτή είναι η εικόνα με τις μισθολογικές προσαρμογές που έχουν γίνει στο δημόσιο τομέα από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο και την οποία πρόσφατα προσπάθησε να αλλοιώσει ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο κ. Άσμουσεν , σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist την προηγούμενη εβδομάδα , δήλωσε ότι ο μέσος μισθός στο δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των… 3.000 ευρώ (!) προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων.

Η δήλωση του πρώην συνεργάτη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκέντρωσε ευθύς αμέσως τα «πυρά» των εργαζομένων στο Δημόσιο, εξαιτίας των μεγάλων μισθολογικών περικοπών που έχουν υποστεί στην διετία εφαρμογής του Μνημονίου.

Τις απώλειες στις μηνιαίες αποδοχές τους καταδεικνύει και το αντίστοιχο κονδύλι μισθολογικής δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 15,450 δις. ευρώ που απαιτούσε κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός για την πληρωμή μισθών στο Δημόσιο και μαζί με τις συντάξεις έφθανε τα 22 δις. ευρώ , το ύψος αυτής της δαπάνης έχει υποχωρήσει στα 12,807 δις. ευρώ. Η μείωση των 2,650 δις. ευρώ ήταν σταδιακή.

Το 1 δις. ευρώ το εξοικονόμησε ο προϋπολογισμός από το πρώτο κύμα μειώσεων που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση στους μισθούς της κεντρικής διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το 2011 το συνολικό ποσό της μισθολογικής δαπάνης «κατέβηκε» στα 14,457 δις. ευρώ, για να «προσγειωθεί» στα 12,8 δις. ευρώ φέτος τον Μάρτιο μετά τις νέες περικοπές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αν διαιρέσει κανείς το ποσό το οποίο εξοικονομήθηκε από τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο ( 2,650 δις. ευρώ) δια τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο ( σ.σ. περίπου 700.000) τότε οι μέσες μισθολογικές απώλειες για ένα εργαζόμενο στο Δημόσιο φθάνουν σε ετήσια βάση τα 3.785 ευρώ! Το μήνα οι αποδοχές είναι μικρότερες κατά 315 ευρώ!

Οι προαναφερόμενες απώλειες για τους υπαλλήλους στο στενό και ευρύτερο στενό δημόσιο τομέα είναι αποτέλεσμα των περικοπών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με την υπόδειξη των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να «ανασάνει» ο προϋπολογισμός από το βάρος αυτής δαπάνης.

Ταυτόχρονα, οι μειώσεις αυτές στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο έγιναν συνήθεια για την Τρόικα η οποία κάθε φορά που διαπίστωνες σοβαρές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, ζητούσε μέτρα από την πλευρά των μισθολογικής δαπάνης.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν ήταν οι μοναδικοί για τους οποίους είχε εφαρμογή το σκληρό αυτό μέτρο. Ανάλογο μισθολογικό « σοκ» υπέστησαν και οι υπάλληλοι των Υπουργείων της κεντρικής διοίκησης και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στον πίνακα της Τρόικας για το «ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010 – 2011 ή καλύτερα στους 24 μήνες εφαρμογής του Μνημονίου δείχνει ότι οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται στο 30% κατά μέσο όρο.

Ο εφιάλτης με το «ψαλίδι» της Τρόικας παίχτηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έλαβε χώρα με την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό βοήθειας των 110 δις. ευρώ. Ακολούθησαν ευθύς αμέσως οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα.
Το δεύτερο μέρος συντελέστηκε με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο το οποίο ήρθε να αποδεκατίσει τους μισθούς και να αυξήσει τα καρδιοχτύπια στα ήδη υπερχρεωμένα από δάνεια ελληνικά νοικοκυριά.

Ο δεύτερος γύρος των μειώσεων που έγιναν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προκάλεσε σοβαρές απώλειες εισοδήματος που ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφθαναν έως και τα 950 ευρώ ανάλογα με την θέση απασχόλησης ( Υπουργείο, Οργανισμός κλπ. και τα χρόνια προϋπηρεσίας ενός υπαλλήλου.

Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι μειώσεις στις συνολικές ακαθάριστες αποδοχές βάσει του νέου μισθολογίου ήταν πολύ μεγαλύτερες. Οι περικοπές ξεκινούν από το 40% και φθάνουν ακόμη και το 55%!
Το «σοκ» που προκλήθηκε από τις περικοπές ήταν τέτοιο που ανάγκασε την κυβέρνηση να περιορίσει στο 25% το μέγιστο ποσοστό μείωσης των αποδοχών για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Δηλαδή όταν η μείωση στις αποδοχές από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ξεπερνά το 25%, οι επιπλέον περικοπές θα γίνουν σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2012 και το 2013.
Η Τρόικα έχει «χορτάσει» από τις άγριες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και έτσι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα απαιτήσει άλλα μέτρα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2012-2016, πέρα από αυτά που εφαρμόζονται.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6%. Υποστηρίζουν δε πως ακόμα και αν «κόπηκε» κατά σχεδόν 25% ο κατώτατος βασικός μισθός, αυτό αντιστοιχεί σε μείωση μόλις 5% του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων – έναντι μειώσεων 30%-35% στο δημόσιο.
Μεγάλα περιθώρια για νέες εξοικονομήσεις δαπανών διαπιστώνει η Τρόικα ότι υπάρχουν στα ειδικά μισθολόγια , δικαστές, διπλωμάτες, γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων για την οποία εκκρεμεί μία νέα μείωση αποδοχών σε ποσοστό 12% δεν έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και έτσι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις περικοπές. Εκτιμάται όμως ότι οι μισθοί τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και επομένως η περικοπή τους αποδίδει σημαντική εξοικονόμηση.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top