Select Menu

Την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η υστέρηση των εσόδων επεσήμαναν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα εκφωνήσει στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργείου στη Βουλή και στις 10.00 το πρωί της Κυριακής θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα.

Τη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας θα συμμετάσχει στο τελευταίο προγραμματισμένο Eurogroup του καλοκαιριού που γίνεται στις Βρυξέλλες και στην Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin. Το επόμενο Eurogroup θα γίνει το Σεπτέμβριο στην Κύπρο.

Από τις συσκέψεις της Παρασκευής με τους υπηρεσιακούς παράγοντες προέκυψε ότι η εκτίμηση για τη μαύρη τρύπα στα έσοδα στο σύνολο του έτους κινείται στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ. Τα τεχνικά κλιμάκια άνοιξαν τη συζήτηση για άμεσα μέτρα που θα τονώσουν τα έσοδα.

Η πλευρά της τρόικας ζήτησε παράλληλα εξηγήσεις από τα στελέχη του Υπουργείου για τις χαμηλές εισπράξεις από τον ΦΠΑ και για την ολιγωρία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, αναφέρθηκαν στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) που δεν έχει προχωρήσει και στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου σχεδίου συγχώνευσης και κατάργησης εφοριών και τελωνείων που έχει εξαγγελθεί εδώ και ενάμισι χρόνο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την πρόσθεση σύστασης μιας ειδικής ομάδας δράσης η οποία θα επεξεργαστεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα πορίσματα του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα θέσει σε κίνηση διαδικασίες για την κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων. Παράλληλα, η πλευρά του Υπουργείου στάθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το περιουσιολόγιο.

Η αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί και από Δευτέρα. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί την Τρίτη και στη συνέχεια θα συνταχθούν εκθέσεις προς το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top