Select Menu

Στην ατζέντα ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τμήματα της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και θυγατρικές της Αγροτικής, για τις οποίες ξεκινούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μέσα στο καλοκαίρι. Στόχος, πέρα από την αποκόμιση εσόδων, να σταλεί ένα μήνυμα στους δανειστές ότι η περίοδος στασιμότητας τελείωσε

Την απόφασή του να προχωρήσει άμεσα -εντός του καλοκαιριού- σε ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων διαμηνύει στους εταίρους της χώρας μας, και δη στην «τρόικα», ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, παραπέμποντας μάλιστα και στην ανακοίνωση συγκεκριμένων εταιρειών προς πώληση σε ιδιώτες, κάτι που θα γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση - συγχώνευση εταιρειών του Δημοσίου αποτελεί αυτήν την ώρα την καλύτερη απάντηση στους επικριτές της χώρας μας. Επίσης, εκτιμά ότι εάν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον Σεπτέμβρη, να θέσει ουσιαστικά το ζήτημα της επανα-διαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Στην ατζέντα του κ. Σαμαρά υπάρχουν αυτήν την ώρα έξι συγκεκριμένες εταιρείες, στις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τις:

1.ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η ιδιωτικοποίηση αφορά το λειτουργικό έργο της εταιρείας αλλά και την πώληση συγκεκριμένων «γραμμών».

2. ΔΕΗ. Είναι σαφής η πρόθεση του πρωθυπουργού να πρόχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του λειτουργικού έργου της επιχείρησης αλλά και ορισμένων παραγωγικών μονάδων.

3. Θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, «ΔΩΔΩΝΗ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και ΣΕΚΑΠ.

4. ΔΕΠΑ. Πρόκειται για την εταιρεία που είναι η πλέον ώριμη προς ιδιωτικοποίηση, βάσει των διαδικασιών που έχουν γίνει ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενστάσεις
Ο κ. Σαμαράς θέλει να εντάξει στο πρώτο «κύμα» των ιδιωτικοποιήσεων, και τη ΔΕΗ (είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του στη Βουλή περί της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και εκμετάλευσης ορυχείων) και θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις ενστάσεις ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν διαφωνούν ως προς την ιδιωτικοποίηση του λειτουργικού έργου και ορισμένων παραγωγικών μονάδων, αλλά θεωρούν ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει λίγο αργότερα και συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να ενταχθεί στο δεύτερο «κύμα», το οποίο αποτελείται από τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΣΦΑ, την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που θα αφορά κυρίως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και την πώληση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι την έναρξη των διαδικασιών για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών στην πρώτη λίστα, γεγονός που εκτός από τα οφέλη για τα δημόσια έσοδα θα αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους μας ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έλαβε τέλος.

Το μείζον θέμα της πώλησης των εταιρειών του Δημοσίου θα το διαχειριστούν εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα εμπλακεί προσωπικά, και ακόμη τρία πρόσωπα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης, καθώς και ο κ. Γ. Μουρμούρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει ειδικό ρόλο συνδέσμου μεταξύ επενδυτών, υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς θα συστήσει ειδική διεύθυνση αποκρατικοποιήσεων που θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο και στη θέση του επικεφαλής θα τοποθετήσει τον σύμβουλό του επί των Οικονομικών.
Με αυτόν τον τρόπο θέλει να ξεπερνά γρήγορα τυχόν εμπόδια γραφειοκρατίας και να δίνει άμεσα λύσεις, προκειμένου να προχωρεί η επένδυση-αποκρατικοποίηση.

ΔΕΠΑ
Ενδιαφέρον από 14 εταιρείες - κολοσσούς
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι εμπορική εταιρεία και το 65% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης έχει προχωρήσει σημαντικά και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 14 εταιρείες-κολοσσοί από το Αζερμπαϊτζάν, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Αλγερία, τη Ρωσία, την Ολλανδία το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα.

Εχει θυγατρικές κατά 100% την εταιρεία Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην οποία ανήκει όλο το εθνικό δίκτυο αγωγών κι εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, κατά 51% τις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης μέτοχος στις εταιρείες για τους αγωγούς μεταφοράς αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι στο 1,7 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων το 2011 ανήλθαν στα 244,7 εκατ. ευρώ από 152,3 εκατ. ευρώ.

Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ
Η ΣΕΚΑΠ είναι θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κατέχει το 50,36% των μετοχών της. Είναι συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, ιδρύθηκε το 1975, έχει έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα σημάτων στην Ελληνική Αγορά, όπως τα BF, Cooper κ.ά. Απασχολεί περίπου 270 εργαζομένους και στο τέλος του 2011 η ΣΕΚΑΠ είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια είναι 80 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών μόλις 29 εκατ. ευρώ. Η ΑΤΕbank είχε κάνει διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών της, ωστόσο οι διαδικασίες, αν και είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος η ινδική Bommidala Enterprises Pvt, ναυάγησαν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Ε.Β.Ζ. Α.Ε.», ιδρύθηκε το 1960 και είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών ζάχαρης στην Ευρώπη. Η Αγροτική Τράπεζα έχει 82,33% των μετοχών της εταιρείας. Αποτελεί τη σημαντικότερη γεωργική βιομηχανία της χώρας, καθώς πάνω από 20.000 τευτλοπαραγωγοί εξαρτούν το εισόδημά τους από τη λειτουργία της. Για την παραγωγή ζάχαρης διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και δύο στη Σερβία. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 170,4 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 11,8% έναντι της περσινής περιόδου. Τα αποτελέσματα προ φόρων της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ανήλθαν σε κέρδη 6,5 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 20,3 εκ. ευρώ.


ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» ιδρύθηκε στις 17-4-1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Η ΑΤΕ κατέχει σήμερα το 67,77% των μετοχών. Η «ΔΩΔΩΝΗ» προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1.200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχικούς και 130 παραλήπτες γάλακτος. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 96,6 εκατ. ευρώ έναντι 112,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση 14,28%. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της εταιρείας στη χρήση του 2011 ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 7,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 29,54%.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μεταφέρει ετησίως 15 εκατ. επιβάτες και 4,5 εκατ. τόνους εμπορευμάτων
Η συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας αλλά και η δυναμική παρουσία στις εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας λειτουργίας του ΟΣΕ που έχει την ευθύνη των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών.

Ηδη από το πρώτο δίμηνο της χρονιάς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επέστρεψε σε οριακή κερδοφορία εμφανίζοντας το πρώτο δίμηνο κέρδη προ φόρων ύψους 140.078 ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη χρήση του 2011, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 84,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 102,69 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Η μείωση κατά 17,58% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναστολή των δικτύων.

Η χρονιά του 2011 έκλεισε με ζημίες προ φόρων ύψους 26,4 εκατομμυρίων ευρώ έναντι ζημιών ύψους 185,9 εκατομμυρίων το 2010, εμφάνισαν δηλαδή μείωση κατά 85,8%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ιδρύθηκε το 2005, αρχικά ως θυγατρική της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Σήμερα λειτουργεί ως ανεξάρτητη από τον Ομιλο ΟΣΕ εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ προς το παρόν αποτελεί τη μοναδική εταιρεία παροχής σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας, λειτουργώντας προαστιακά, εθνικά και περιφερειακά δρομολόγια. Πραγματοποιώντας πάνω από 300 δρομολόγια την ημέρα, τα τρένα της εταιρείας καλύπτουν ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που ξεπερνά τα 1.500 χλμ. καθώς αυτό είναι το ενεργό τμήμα του συνόλου του δικτύου που φτάνει τα 2.500 χιλιόμετρα.

Συνολικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ μεταφέρει 15 εκατομμύρια επιβάτες και 4,5 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων σε ετήσια βάση, ενώ έως το 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα Κιάτο-Ειδομένη. Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 750 άτομα.

Σημαντικά βελτιωμένα εμφανίζονται όμως και τα οικονομικά του ΟΣΕ, ο οποίος το 2011 έκλεισε με λειτουργική κερδοφορία που έφτασε τα 25,1 εκατ. ευρώ, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν το 2010 σε ζημίες ύψους 121,3 εκατομμυρίων και το 2009 σε ζημίες 282 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον ΟΣΕ απασχολούνται σήμερα περίπου 2.450 άτομα, στην ΕΡΓΟΣΕ 200 και στη ΓΑΙΑΟΣΕ 30 καθώς το προσωπικό στον Ομιλο έχει μειωθεί κατά περίπου 55%, ενώ το ψαλίδι στις αποδοχές των εργαζομένων φτάνει το 45%.

Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top