Select Menu

Γράφει η Αγγελική Σπανού

Μπορεί το ύφος τη επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ στην τελευταία της συνέντευξη να προσφέρθηκε ως πεδίο άσκησης για πατριωτικές εξάρσεις, ωστόσο όσα είπε κρύβουν μια διπλή αλήθεια.

Η πρώτη αλήθεια, η σημαντικότερη, είναι αυτή της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής και της ένοχης σιωπής που την περιβάλλει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι κανείς στη χώρα μας, πολιτικοί αρχηγοί, διαμορφωτές κοινής γνώμης και δημοσιολογούντες κάθε είδους, δεν ασχολήθηκαν με αυτή την αλήθεια, αλλά περιορίστηκαν στην απόρριψη της αγένειάς της. Ομόθυμη ήταν η καταδίκη των δηλώσεών της, ομόθυμη ήταν και η αποστροφή του βλέμματος από το ζήτημα που επί της ουσίας έθεσε.

Δεν έχει κανείς λόγο να συγκινηθεί απο το ενδιαφέρον της κυρίας Λαγκάρντ για τον...Νίγηρα. Απο πού και ως πού εκπρόσωπος του ΔΝΤ που διαλύει χώρες, κοινωνίες και ζωές θα δώσει μαθήματα ευαισθησίας. Πολύ περισσότερο, όταν απέναντί μας έχουμε μια κορυφαία υπουργό της κυβέρνησης Σαρκοζί, η οποία διακρίθηκε για τη σύνδεση της πολιτικής με την ηθική.  Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχει σημασία μόνο ποιός και πώς μιλάει, έχει εξίσου και μεγάλη σημασία το τί λέει.

Υπο κανονικές συνθήκες, η φοροδιαφυγή θα έπρεπε να είναι το υπ΄αριθμόν ένα θέμα στην προεκλογική συζήτηση. Γιατί αν το πρόβλημά μας είναι τα χρέη και τα ελλείμματα, αν βασανιζόμαστε για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη, αν ψάχνουμε χρήματα, τότε ακριβώς η καταβολή των φόρων είναι η καρδιά του εθνικού προβλήματος.

Έχουμε αποδεχτεί ως φυσικό γεγονός οτι φόρους πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Μάλιστα, ότι πληρώνουν όλο και μεγαλύτερους φόρους, την ώρα που τα εισοδήματά τους μειώνονται. Με γενικότητες κλείνουμε τη συζήτηση για αφορολόγητους ελεύθερους επαγγελματίες, μεγαλοαγρότες, εμπόρους, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλοιδιοκτήτες και εταίρους off-shore εταιρειών, για να μην αναφερθούμε σε παράγοντες της διακίνησης καυσίμων, της οικονομίας της νύχτας και πολλών ημιπαράνομων δραστηριοτήτων που ανθούν επι δεκαετίες στον τόπο της φορο-φαιδράς πορτοκαλέας.

Αυτή η χώρα δεν έχει πλούσιους. Οχι με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος. Για το κράτος, έχοντες είναι οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Το κεφάλαιο είναι στα χαρτιά ανύπαρκτο. Υπαρκτό όμως, στα γκαράζ όλης της χώρας, στις μαρίνες ανα την επικράτεια και στα υποθηκοφυλακεία. Ολα είναι περιουσιακά στοιχεία άνευ κατόχου, για την επίσημη Πολιτεία. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚΟ δείχνουν οτι όσοι δηλώνουν άνω των 100,000 ευρώ το χρόνο, είναι ελάχιστοι. Και το ομολογούν χωρίς ντροπή, σαν να πρόμκειται για ένα απλό σύμπτωμα του γενικού ελληνικού μπάχαλου, ενω πρόκειται για την αρχή και το τέλος της ελληνικής οικονομικής περιπέτειας.

Υπάρχει το πρόσχημα της διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Υπάρχει η προπαγάνδα της ακατόρθωτης αποστολής, που είναι η σύλληψη του μαύρου χρήματος. Στην πραγματικότητα, υπάρχει η απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης να αναγνωρισθεί και μετά να χτυπηθεί η ασυλία στο οικονομικό έγκλημα.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να αρθεί πάνω απο τον παλιό του εαυτό, δηλαδή να αρνηθεί σπόνσορες και σχέσεις διαπλοκής. Και η ελληνική κοινωνία να προχωρήσει σε μια δομική αξιακή ανατροπή, ανα γνωρίζοντας οτι η καταβολη φόρων δεν είναι αναγκαίο κακό για όσους δεν μπορούν να την αποφύγουν, αλλά ζήτημα κοινωνικής υπευθυνότητας και προσωπικής αξιοπρέπειας.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται ένας Καποδίστριας που δεν θα φοβηθεί το θάνατο και πολλοί Μαυρομιχάληδες που δεν θα σηκώσουν όπλο.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top