Select Menu

Γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης

Ενα απο τα θέματα που αναζητούσαν λύσεις στα σενάρια στενής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ για εισαγωγές φυσικού αερίου ή και απευθείας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, βρίσκει πλέον προωθημένη θετική αντιμετώπιση, αλλά και βοήθεια από πλευράς Ε.Ε.

Το δρόμο άνοιξε χθες το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση που αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Η έκθεση στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, προωθώντας την επέκταση του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου και τις ενεργειακές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο.

Δεδομένου ότι το Ισραήλ είναι μια σημαντική πλέον τρίτη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση, η συγκεκριμένη απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο ενόψει και της συνεργασίας μας στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρισμού μέσω του υπό σχεδιασμόν αγωγού. Θέτει μάλιστα το πλαίσιο με το οποίο και οι Βρυξέλλες πλέον μπορούν να εμπλακούν εξ αρχής στον διάλογο και τις ρυθμίσεις για τις συγκεκριμένες αναπτύξεις.

Η έκθεση που ψηφίστηκε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, οδών και προμηθευτών, την ενεργειακή αειφορία και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων της Ε.Ε. με τις προμηθεύτριες χώρες. Τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου και του συνεπούς μακρόχρονου σχεδιασμού σε περιπτώσεις μεγάλων υποδομών ενέργειας και σε διεθνείς συνεργασίες.

Η έκθεση προτείνει ακόμη την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για τη συλλογή και διάθεση πληροφοριών αναφορικά με τα μεγάλα ενεργειακά έργα και σχέδια τρίτων χωρών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top