Select Menu

Όταν μια μέτρια σε μέγεθος M-Class φωτοβολίδα ξέσπασε από τον Ήλιο στις 17 Μαΐου, έστειλε ένα μπαράζ από υψηλής ενέργειας Ηλιακά σωματίδια που διαψεύδουν την αρχική ένταση της. Αυτά τα σωματίδια ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, που διέρχονται στα 93 εκατομμύρια μίλια μεταξύ του Ήλιου και της Γης μέσα σε μόλις 20 λεπτά και μας επηρεάζουν την ατμόσφαιρα, προκαλώντας καταρράκτες από νετρόνια,για να φθάσουν στο έδαφος με μια σπάνια περίπτωση, που είναι γνωστή ως "ενίσχυση στο επίπεδο του εδάφους" ή GLE.

Η πρώτη τέτοια εκδήλωση από το 2006, η GLE καταγράφηκε από κοινού από Ρωσικό και Ιταλικό δορυφόρο που ονομάζεται PAMELA και αποτελεί ένδειξη ότι η κορυφή του Ηλιακού μεγίστου είναι πολύ κοντά.

Το διαστημικό σκάφος PAMELA έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση υψηλής κοσμικής ενέργειας ακτίνων από τη συνεχή ροή στο διαγαλαξιακό χώρο. Αλλά στις 17 Μαΐου, οι επιστήμονες από το κέντρο Goddard Space Flight της NASA  ερευνούν με τη Ρωσική ομάδα τα δεδομένα από το Ηλιακό γεγονός που συμβαίνει.

Αυτό το γράφημα δείχνει τα νετρόνια που ανιχνεύονται από έναν ανιχνευτή νετρονίων στο Πανεπιστήμιο του Oulu στη Φινλανδία από τις16 Μαίου  έως 18, Μαΐου, του 2012. (Πανεπιστήμιο του Oulu / της NASA Ολοκληρωμένο Σύστημα Ανάλυσης Καιρός Διάστημα)

Το αποτέλεσμα είναι οι πρώτες παρατηρήσεις από το διάστημα των ηλιακών σωματιδίων που πυροδοτούν τις καταιγίδες νετρονίων,και συνθέτουν μια GLE. Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να μάθουμε περισσότερα για το πώς GLEs δημιουργούνται, και γιατί την 17 Μαίου η"μέτρια" ηλιακή έκλαμψη κατέληξε να κάνει ένα μυστηριώδη παλμό πάνω στη Γη.

«Συνήθως θα περιμέναμε αυτό το είδος ενίσχυσης στο επίπεδο του εδάφους από μία γιγαντιαία στεμματική εκπομπή ή μία μεγάλη Χ-κατηγορίας έξαρσης του Ήλιου», δήλωσε ο Nolfo, ένας επιστήμονας από το χώρο του κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard. "Έτσι, όχι μόνο είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που είμαστε σε θέση να έχουμε αυτές τις ιδιαίτερα υψηλές ενέργειας σωματιδίων από το διάστημα, αλλά έχουμε επίσης ένα επιστημονικό αίνιγμα να λύσουμε
Η M-Class  φωτοβολίδα AR 1476 στις 17 Μαΐου 2012 (δεξιά) Ευγενική παραχώρηση της NASA /  και της επιστημονικής ομάδας του ΔΑΑ.

Έχουμε λιγότερες από 100 GLEs που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια, με την πιο ισχυρή να σημειώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1956. Όπως τα περισσότερα ενεργητικά ηλιακά ξεσπάσματα, οι GLEs μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά σε τροχιά,καθώς και στο έδαφος και με βάση πρόσφατες μελέτες ( PDF ) μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και σε ηλεκτρονικά κινητά συστήματα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top