Select Menu

Ο Γαλαξίας μας και ο κοντινός γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης που αναμένεται να γίνει σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες μετά από συστηματική έρευνα με τη χρήση του τηλεσκοπίου Hubble.
Το ότι οι δύο γαλαξίες ήταν σε πορεία που τους έφερνε κοντά ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες αλλά για το χρόνο και το είδος της σύγκρουσης (κατά μέτωπο ή πλάγια) επικρατούσε αβεβαιότητα.


Τώρα γίνεται γνωστό ότι η Ανδρομέδα (Μ31), που απέχει 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός, κινείται πολύ πιο γρήγορα από το Γαλαξία μας και θα καλύψει το κενό χώρο μεταξύ τους.
Σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια οι γαλαξίες θα συγκρουστούν αλλά θα χρειαστούν άλλα δύο δισεκατομμύρια για να συγχωνευτούν πλήρως.



Η εικόνα των δύο γαλαξιών θα αλλάξει δραματικά και θα δημιουργήσουν ένα ελλειπτικό γαλαξία με ακανόνιστο σχήμα, θα χάσουν δηλαδή τις ωραίες σπείρες που τους χαρακτηρίζουν.
Ένας μικρότερος γαλαξίας-συνοδός της Ανδρομέδας, ο γαλαξίας του Τριγώνου (Μ33) κατευθύνεται και αυτός προς το σημείο της πρόσκρουσης και πιθανόν θα συγχωνευτεί με το νέο γαλαξία αργότερα.
Παρά το ότι η σύγκρουση γαλαξιών ακούγεται σαν ένα δραματικό και εντυπωσιακό γεγονός για τα αστέρια που αποτελούν τους γαλαξίες μάλλον δεν θα σημαίνει και πολλά.
Ο κενός χώρος ανάμεσα στα αστέρια είναι τόσο μεγάλος ώστε, ακόμα και σε μία τέτοια διαγαλαξαικαή σύγκρουση, η πιθανότητα να προσκρούσει το ένα στο άλλο είναι παρά πολύ μικρή.
Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν θα κινδυνεύσει η Γη και θα παραμείνει στο ηλιακό σύστημα, το οποίο όμως θα βρεθεί σε άλλη τροχιά γύρω από το κέντρο του νέου γαλαξία.
Τα πορίσματα των μετρήσεων θα δημοσιευτούν σε τρεις εργασίες στο Astrophysical Journal.

 Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top