Select Menu

Τα στρατιωτικά σόναρ και οι εκρήξεις στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια ενδέχεται να σκοτώνουν κάθε χρόνο πάνω από 200 φάλαινες και δελφίνια και να προκαλούν απώλεια ακοής ή άλλα τραύματα σε ακόμα 1.600 κήτη, παραδέχεται το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ σε νέα έκθεσή του.

Τα ηχητικά κύματα των σόναρ είναι γνωστό ότι μπορούν να επηρεάζουν την ακοή των θηλαστικών αλλά το σύστημα ηχοεντοπισμού στο οποίο βασίζονται πολλά κήτη για προσανατολίζονται και να βρίσκουν την τροφή τους. Τα θηλαστικά μπορεί επίσης να τρομάζουν, με αποτέλεσμα να αναδύονται υπερβολικά γρήγορα και να εμφανίζουν έτσι τη νόσο των δυτών -φυσσαλίδες αζώτου που σχηματίζονται στα αγγεία και διακόπτουν τη ροή του αίματος.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένο να μελετά τις δυνητικές επιπτώσεις και να τις αναφέρει στην Εθνική Υπηρεσία Αλιείας, προκειμένου να λάβει άδεια για τις ναυτικές ασκήσεις και δοκιμές.

Σε περίπτωση που δεν υπέβαλε την έκθεση και διαπιστωνόταν εκ των υστέρων ότι βλάπτει τα κήτη με τις δραστηριότητές του, το ναυτικό θα θεωρούνταν ένοχο για παραβίαση της ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα υποχρεωνόταν να σταματήσει τις ασκήσεις και τις δοκιμές.

Η προηγούμενη έκθεση του ναυτικού το 2009 εκτιμούσε ότι περίπου 100 θαλάσσια θηλαστικά ενδέχεται να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται κάθε χρόνο στα νερά της Καλιφόρνια και της Χαβάης.

Ο απολογισμός είναι όμως σημαντικά μεγαλύτερος στη νέα έκθεση, καθώς για πρώτη φορά εξετάστηκαν δεδομένα για όλη τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη, και αξιοποιήθηκαν νέα δεδομένα για τη συμπεριφορά των θηλαστικών.

Το ναυτικό επισημαίνει πάντως ότι λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των παράπλευρων απωλειών, όπως το να απενεργοποιεί τα σόναρ σε περίπτωση που εντοπιστούν κήτη σε μικρή απόσταση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top