Select Menu

Έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της σύνεσης στην Ελλάδα», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Αυτό σημαίνει μία κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα.

«Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Ευρώπη», τόνισε.
Ο Βεστερβέλε χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Εξέφρασε, ωστόσο, κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων μια και πλήττονται διπλά από δημοσιονομικές περικοπές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη δεν πρέπει τώρα «να ξεχαρβαλωθεί» αλλά να συνεχίσει ενωμένα, όπως επιτάσσει το πεπρωμένο της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Εν τω μεταξύ, ως «ξεκάθαρη ψήφο υπέρ του ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την κοινωνική ισορροπία της» ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την Γαλλία, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν.

Αναφερόμενος στο «τέλος των Μερκοζί», ο Τρίτιν έκανε λόγο για μια «καλή μέρα για την Ευρώπη και μαύρη μέρα για την Μέρκελ». Παράλληλα, χαιρέτισε τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ και επισήμανε ότι «δίνεται μια ευκαιρία εξόδου της Ευρώπης από την κρίση».

Τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ ζητεί ο Μ. Σουλτς

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό», και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σούλτς, η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε πως αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν επί αυτών των μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Καταλήγοντας, αναφέρει η naftemporiki.gr, είπε ότι προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις «δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις» της χώρας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top