Select Menu


Παρά το αδιέξοδο, που επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση των αρχηγών, τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαμηνύουν ότι δεν έχει επέλθει το οριστικό ναυάγιο.

Τόσο η Συγγρού, όσο και η Ιπποκράτους επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαπραγμάτευσης, αφού ο κ. Φώτης Κουβέλης δέχεται να συνεχίσει τη συζήτηση με προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρόεδρος των «Ανεξάρτων Ελλήνων», κ. Π. Καμμένος, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ένα παράθυρο συνεννόησης.

Όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τα σενάρια που «παίζουν» είναι τα εξής:

Α. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις των πολιτικών κομμάτων ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και ευρωπαϊκών παραγόντων που εκφράζουν ανησυχία. Βέβαια, οι προϋποθέσεις συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια Οικουμενική κυβέρνηση δεν διευκρινίζονται από καμία πλευρά από αυτές που προωθούν τη συγκεκριμένη εκδοχή. Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Β. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με την ενδεχόμενη συμμετοχή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αποφασίσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση στο πλαίσιο που έθεσε ο κ. Φ. Κουβέλης. Σε αυτή τη περίπτωση, θα σχηματιστεί ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο τρία ή τέσσερα κόμματα θα βρεθούν απέναντι από το ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική, αντί να τον πλήξουν, να τον ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.

Γ. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να επιμένει σε εκλογές, όλοι οι άλλοι θα υποκύψουν και η χώρα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες.

Αυτό που φοβούνται τα, μέχρι πρότινος, μεγάλα κόμματα είναι πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, να επιβεβαιωθεί η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλ. Τσίπρας αναδειχθούν σε αποφασιστικό διαμορφωτή των εξελίξεων σε κάθε φάση των τελευταίων πολιτικών διαδικασιών.

Α.Σαμαράς: Δεν καταλαβαίνω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, λίγη ώρα μετά αυτή του κ. Ευ. Βενιζέλου, που κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει την λαϊκή εντολή. Είπε όχι στην συμμετοχή του στην κυβέρνηση αλλά αρνήθηκε να δώσει ψήφο ανοχής. Δεν καταλαβαίνω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της ΝΔ. Νωρίτερα πάντως, ο κ. Σαμαράς δήλωνε στους δημοσιογράφους πως οι διεργασίες συνεχίζονται.

Οι έντονοι διάλογοι Σαμαρά – Βενιζέλου με Τσίπρα

Την έντονη δυσφορία της ΝΔ έχει προκαλέσει η στάση του Αλέξη Τσίπρα μέσα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πηγές της Συγγρού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής ψήφου ανοχής. Τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ.Βενιζέλος του υπενθύμισε το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Ο κ.Σαμαράς εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει η συμβολική συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να απευθύνθηκε σε έντονο ύφος στον κ.Τσίπρα λέγοντάς του «Πες μας τι πραγματικά θελεις. Ζητούσες το ανέφικτο, σχηματισμό κυβέρνησης με το ΚΚΕ και κλωτσάς το εφικτό».

Ο κ. Αλ. Τσίπρας στην συνάντηση με τους αρχηγούς είπε ότι το μνημόνιο δεν πέτυχε λόγω της υφεσιακής κατάστασης στην οικονομία.

«Και εμείς τα λέμε αυτά δεν λες κάτι καινούργιο», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. Ας μας πει ο κ. Τσίπρας καθαρά ότι δεν δίνει ψήφο ανοχής, σχολίαζαν αργότερα από το ΠΑΣΟΚ.

Για αυτό το θέμα, στην συνάντηση των αρχηγών, ο κ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα ανισυνταγματικότητας της ψήφου ανοχής, με τον κ. Βενιζέλο μα διαφωνεί και να του συστήνει να διαβάσει το βιβλίου του για το Σύνταγμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, έκανε και την ίδια πρόταση προς τους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν για το θέμα.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι «ο πολιτικός χρόνος είναι πιεστικός» και εμφάνισε την επιστολή του κ. Λ.Παπαδήμου που περιέγραφε τη δύσκολη κατάσταση στην οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας: «Για ποιον λόγο αυτή τη επιστολή εμφανίζεται τώρα; Και για ποιο λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς;».

«Θέλουμε την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ προς μία κυβέρνηση που ενδεχομένως θα σχηματιστεί», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Διαφαίνεται μία προγραμματική συμφωνία. Από τη στιγμή που υπάρχει και υπάρχει και απαιτούμενος αριθμός βουλευτών να προχωρήσετε. Ζητάτε συναίνεση από εμάς στο λάθος. Προσπαθήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα να διαστρεβλώσετε τις θέσεις μας», απάντησε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

Και ο ίδιος είπε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς: «Επιμένουμε και είναι χρέος μας να υπάρξει ακύρωση της πολιτικής του μνημονίου. Τώρα καταλάβατε τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη πολιτική;» και μετά προς τον κ. Σαμαρά: «Προεκλογικά σας ακούγαμε ότι θα πηγαίνετε σε εκλογές μέχρι η ΝΔ να κατακτήσει την αυτοδυναμία και τώρα κατηγορείτε εμάς ότι σέρνουμε τη χώρα σε εκλογές;».

«Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση», σημείωσε ο κ. Σαμαράς

«Και να επιχειρήσετε αυτή την κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση γιατί θα υπάρξει δυσαρμονία ανάμεσα στην κάλπη και στην πολιτική που θα εφαρμόσετε. Έχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το δικό σας. Μας ζητάτε πράγματα αδιανόητα. Να μην παραστούμε δηλαδή στη Βουλή κατά την διαδικασία συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης. Στη δημοκρατία έχει ρόλο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Προχωρήστε. Θέλετε μία νομιμοποίηση που δεν την έχετε. Δεν θα σας τη δώσουμε. Αυτό που επιδιώκετε είναι μία εκβιασμένη συναίνεση», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανέφικτα τα όσα έλεγες προεκλογικά για κυβέρνηση Αριστεράς», απάντησε ο κ. Σαμαράς, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά: «Αν αυτά που έλεγα εγώ για κυβέρνηση Αριστεράς ήταν ανέφικτα τότε αυτά που έλεγες εσύ για αυτοδυναμία τι ήταν...».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top