Select Menu

BY Charles Emmerson and Glada Lahn
 
Η ταχεία και αποδιοργανωτική αλλαγή του περιβάλλοντος της Αρκτικής παρουσιάζει απροσδόκητες προοπτικές για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Σε όλη την Αρκτική, οι κλιματικές αλλαγές θα επιφέρουν προβλήματα στις υποδομές και θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις σχεδιασμού.

Η Αρκτική είναι πιθανό να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας ενδεχομένως το ποσό των 100 δις δολαρίων ή και περισσότερο. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού ρίσκου/ δυνητικά υψηλή απόδοση των επενδύσεων στην Αρκτική, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι αισθητά υψηλότερος ή χαμηλότερος.


Αναμφισβήτητα, υπάρχουν αβεβαιότητες και γνωστικά κενά σχετικά με τη φύση της κλιματικής αλλαγής, το γεωλογικό δυναμικό της Αρκτικής, τις περιβαλλοντικές γραμμές βάσης, όπως επίσης τη χαρτογράφηση του βυθού, και το πώς θα αντιμετωπιστούν κίνδυνοι από τη σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι συνθήκες στην Αρκτική θα παραμείνουν γεμάτες προκλήσεις και απρόβλεπτα. Πολλοί από τους λειτουργικούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής – εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ναυτιλιακή ανάπτυξη – ενισχύουν ο ένας τον άλλο. Ταυτόχρονα, η αντοχή των οικοσυστημάτων της Αρκτικής να ανταπεξέλθουν σε περιβαλλοντικούς κινδύνους είναι χαμηλή, ενώ η πολιτική και εταιρική ευαισθησία σε μια ενδεχόμενη καταστροφή μεγάλη.

Οι περιβαλλοντολογικές συνέπειες μιας καταστροφής στην περιοχή της Αρκτικής ενδέχεται να είναι χειρότερες από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Δεδομένης της κατάστασης της Αρκτικής και του εύθραυστου περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της Αρκτικής είναι συχνά πολιτικά αμφιλεγόμενη, με αντικρουόμενα συμφέροντα και προοπτικές σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η πολιτική υποστήριξη για ανάπτυξη, θα εξακολουθεί να αποτελεί το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε έργα στην Αρκτική.

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη της Αρκτικής απαιτούν συντονισμένες απαντήσεις όπου είναι βιώσιμη, κοινά πρότυπα όπου είναι δυνατό, διαφάνεια και βέλτιστη πρακτική σε όλο το Βορρά. Αυτά τα πρότυπα πρέπει να είναι σε ισχύ, ώστε να επιτρέψουν την αειφόρο ανάπτυξη και να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αρκτική απαιτούν ισχυρό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και διαδικασίες που υιοθετούν τη βέλτιστη πρακτική, εμπεριέχουν το χείριστο σενάριο, και προβλέπουν σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και ασκήσεις πλήρους κλίμακας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top