Select Menu

Ελβετοί επιστήμονες έδειξαν πώς ένα ημιπαράλυτο άτομο μπορεί να ελέγξει ένα ρομπότ με τη σκέψη, σκορπώντας την ελπίδα ότι μια μέρα οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οξεία κινητικά προβλήματα θα επικοινωνούν με τους γύρω τους μέσω τεχνολογικών «ενσαρκώσεων» (avatars).

Παρόμοια πειράματα έχουν λάβει χώρα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Γερμανία, αλλά συμμετείχαν απόλυτα υγιείς άνθρωποι.

Την Τρίτη 24 Απριλίου ερευνητική ομάδα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάννης στην Ελβετία κατέγραψε μέσω μιας κάσκας τα σήματα από τον εγκέφαλο του Μαρκ-Αντρέ Ντικ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Σιόν 100 χλμ μακρυά.

Οι σκέψεις του Ντικ -ή καλύτερα τα ηλεκτρικά κύματα που εξέπεμψε ο εγκέφαλός του στη σκέψη ότι κινεί τα παράλυτα δάχτυλά του- αποκωδικοποιήθηκαν άμεσα από ένα φορητό υπολογιστή στο νοσοκομείο. Οι εντολές που εξήγαγε το λογισμικό μεταδόθηκαν σε ένα ρομπότ ύψους 30 εκατοστών στο εργαστήριο της Λωζάννης.

Ο Ντιλ έχασε την κινητικότητα χεριών και δακτύλων μετά από πτώση και πλέον θεωρείται μερικώς τετραπληγικός.

Στο μέλλον, αν το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με κάμερα και οθόνη, οι παράλυτοι ασθενείς θα μπορούν -μετακινώντας το από μακριά- να «επεκτείνουν» ψηφιακά-εικονικά την παρουσία τους σε άλλους χώρους, π.χ. σε μία έκθεση τέχνης ή σε μία γαμήλια τελετή, κάτι που έως τώρα μόνον επιστημονική φαντασία μπορούσε να θεωρηθεί.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί με τη σκέψη ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι η αντιμετώπιση της εξασθένισης του ηλεκτρονικού σήματος του εγκεφάλου προς το ρομπότ ή το καροτσάκι αν ο ασθενής νιώσει πόνο, αφαιρεθεί, κουραστεί και χάσει τη νοητική συγκέντρωσή του.
 econews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top