Select Menu

ΟΡΟΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στάση αναμονής εν όψει των εκλογών της Κυριακής κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Εκπρόσωπός του απέφυγε και σήμερα να τοποθετηθεί για τις ελληνικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας τη θέση για πιστή εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε την Πέμπτης πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος, και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Δηλώσεις αναμένεται να υπάρξουν από τη Δευτέρα, όπως εκτιμάται από πηγές του Ταμείου, και το περιεχόμενό τους θα κινείται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα διαγράφονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ, σε κύκλους του ΔΝΤ επικρατεί ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο οι εκλογές να οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία, δημιουργώντας προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην αμερικανική οικονομία.

Σε αρκετές ανταποκρίσεις από την Αθήνα και σε αναλύσεις που προβάλλονται σε αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι υπάρχει κόπωση και οργή από μέρους μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού για την ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την υψηλή φορολογία, το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και εταιριών, αλλά και το φαινόμενο των αυτοκτονιών.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά υπογραμμίζεται ότι μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Στα περισσότερα δημοσιεύματα τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο και μερικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας για σχηματισμό κυβέρνησης.

Εκτός από την «κρισιμότητα» των ελληνικών εκλογών, καταγράφονται επίσης τα «πιθανά ταρακουνήματα» που μπορεί να επιφέρουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, για εκτροπή από την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο κ. Ράις προσπάθησε εμμέσως να καθησυχάσει είπε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει στη χώρα αυτή «μετά τις εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί», δεν έδωσε όμως ημερομηνία για την επιστροφή αυτή.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top