Select Menu

Διότι δὲν συμφέρει νὰ λειτουργοῦν γιὰ πάρα πολὺν καιρό!
Διότι πῶς θά πουλήσουν;
Διότι πῶς θά καταστρέψουμε ἀκόμη περισσότερο τόν πλανήτη μας;

Ἔχουμε καταλάβει πώς ὁ πλανήτης αὐτός εἶναι τό πραγματικό μας σπίτι;
Ἔχουμε συνειδητοποιήσει πώς ἐάν καταστρέψουμε τό σπίτι μας δέν θά ἔχουμε τόπον νά σταθοῦμε;
Ἔχουμε ἀντιληφθεῖ πώς ὅλοι αὐτοί, πού τάχα μου κόπτονται γιά πράσινες ἀναπτύξεις, στό μόνον πού στοχεύουν εἶναι ἡ ἀπόλυτος ἐξάρτησίς μας ἀπό τά προϊόντα τους καί συνεπῶς ἡ καταστροφή τοῦ πλανήτου;

Μὴν πᾶτε μακριά!
Ψᾶξτε νὰ δεῖτε ποιοῦ τραπεζίτου τὸ βλαστάρι πρωτοστατεῖ σὲ (τάχα μου) φιλικὲς πρὸς τὸ περιβᾶλλον δραστηριότητες…
Καὶ τότε ἴσως καταλάβουμε πὼς τὰ πράγματα εἶναι ἀπλούστερα καὶ ταὐτοχρόνως πιὸ ξεκάθαρα.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Οἰκολογική συνείδησις; Χμμμ….Πάει κι αὐτή… Τὴν χάσαμε…


Ποιος κάνει τις ηλεκτρικές συσκευές να χαλάνε πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε;..

Το ντοκιμαντέρ διηγείται την άγνωστη ιστορία της «συνωμοσίας του λαμπτήρα» από την αφετηρία της το 1920 μέχρι και σήμερα, προβάλλοντας το συνεχώς αναπτυσσόμενο πνεύμα αντίστασης των καταναλωτών, αλλά και την αντιστοιχία ανάμεσα στα απεριόριστα υλικά αγαθά και τον – ορισμένου χρόνου ζωής – πλανήτη μας. Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;Έως το 1924 οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες διαρκούσαν 2500 ώρες . Τότε δημιουργήθηκε ένα καρτέλ μεγάλων εταιρειών κατασκευής λαμπτήρων ( ο ΦΟΙΒΟΣ ) που υποχρέωσε όλες τις εταιρείες να κατασκευάζουν λαμπτήρες που θα ζούν 1000 ώρες το ανώτερο .’Έβαζαν και πρόστιμο στις εταιρείες που ξεπερνούσαν το όριο !

Σε έναν πυροσβεστικό σταθμό των ΗΠΑ υπάρχει ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας που φέγγει συνεχώς πάνω απο 100 χρόνια . Κατασκευάστηκε σε ένα… μικρό εργοστάσιο του Οχάϊο τον 19ο αιώνα .

Μετά το 1924 κατατέθηκαν πατέντες για….. διαφόρων ειδών λαμπτήρες . Ένας απο αυτούς θα διαρκούσε 100.000 ώρες ( 11 ώρες ημερησίως για 25 χρόνια ! ) . Καμμία βιομηχανία δεν τον κατασκεύασε .

Στους εκτυπωτές υπάρχει ένα τσιπάκι που μετρά τις σελίδες που εκτυπώνονται . Μόλις μετρήσει 5000 σελίδες , μπλοκάρει τον εκτυπωτή και βγάζει ένδειξη βλάβης !
Σε άλλους εκτυπωτές υπάρχει αισθητήρας που μετράει το μελάνι που φτύνει ο εκτυπωτής ( σε ένα σφουγγαράκι ) όταν καθαρίζει την κεφαλή . Μόλις το σφουγγαράκι γεμίσει μπλοκάρει τον εκτυπωτή .
Οι εταιρείες λένε «ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ . ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ» .
Ένας Ρώσος προσφέρει δωρεάν λογισμικό που μηδενίζει το μετρητή μελανιού και ο εκτυπωτής ξαναδουλεύει κανονικά !

Η Duppont το 1940 κατασκεύασε ένα νήμα για καλτσόν φοβερά ανθεκτικό ( το καλτσόν γινόταν και σχοινί ρυμούλκησης ! ) .
Η εταιρεία διέταξε τους χημικούς της να το κάνουν πιο ασθενές διότι τα καλτσόν δεν χαλούσαν ποτέ !

Μια ανατολικογερμανική εταιρεία κατασκεύαζε τους λαμπτήρες NARVA με μεγάλη διάρκεια ζωής .
Επεχείρησε να πουλήσει το προϊόν στην Δύση . Δεν το δεχτήκανε !
Μετά την επανένωση των Γερμανιών , το εργοστάσιο το κλείσανε !

Η APPLE πουλούσε το i-pod 400-500 δολλάρια . Σέ έναν πελάτη χάλασε η μπαταρία στους 18 μήνες . Του είπε να αγοράσει άλλο .
Σε όλες τις υπαίθριες διαφημίσεις της APPLE πήγε και έγραψε «ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΧΑΛΑΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ» .

Δικηγόρος έκανε μήνυση στην εταιρεία διότι επίτηδες έκανε την μπαταρία να χαλά γρήγορα . Αναγκάσθηκε η εταιρεία να ανεβάσει την εγγύηση σε 2 έτη .

Ξέρετε που πάνε οι συσκευές που δίνετε για ανακύκλωση ; Στις αφρικανικές χώρες . Δήθεν θα πουληθούν σαν δεύτερης ποιότητας συσκευές . Στην πραγματικότητα τις πετάνε σε τεράστιους σκουπιδότοπους όπου πάνε οι φτωχοί , καίνε τα πλαστικά ( τοξικός καπνός ) και παίρνουν τα μέταλλα για να τα πουλήσουν . Πετάμε τα σκουπίδια μας στην ατμόσφαιρα ( και τα αναπνέουμε ) και στις φτωχές χώρες !

Ο εγγονός του ιδρυτή της PHILIPS κάνει λάμπες που διαρκούν 25 χρόνια .

Αν λαμβάναμε υπ’ όψιν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ του πετρελαίου οι μεταφορές θα ήταν 20-30 φορές ακριβότερες και θα συνέφερε να στραφούμε στην αυτάρκεια . Ζούμε σπάταλα εις βάρος των επόμενων γενεών .

Στις βιομηχανία νημάτων χρησιμοποιούσαν τοξικές βαφές . Τώρα ( κάποια απο αυτές ) βάζει μόνο ΦΑΓΩΣΙΜΕΣ βαφές !

Υπάρχει το κίνημα ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ( Γάλλος ο μπροστάρης ) . Γιατί δηλαδή εδώ δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιο κίνημα ;

Καταναλώνουμε 26 φορές πάνω απο την εποχή του Μάρξ .

(Το κείμενο είναι η περίληψη ενός ντοκυμανταίρ της ZOODIAC με τίτλο «ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ» που προβλήθηκε απο τον SKY την 16-4-2012 )

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top