Select Menu

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις εκείνες του Ν. 3260/2004, που προβλέπουν, χωρίς αποζημίωση, την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα.

Το άρθρο 5 του Συντάγματος κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η ελευθερία της εργασίας, ως ατομικό δικαίωμα. Δηλαδή, το ατομικό δικαίωμα του καθενός να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το είδος, τον τόπο και τον χρόνο της εργασίας του.

Οι επίμαχες διατάξεις προβλέπουν τη λήξη «των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη» (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως.

Τα δύο άρθρα του Ν. 3260/2004 είναι αντίθετα στο άρθρο 5 του Συντάγματος, λέει ο κ. Τέντες και κατά συνέπεια ανεφάρμοστα. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Του Χρήστου Κώνστα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top