Select Menu

Του Γιάννη Αγγέλη

Το μέλλον της ιδιοκτησίας των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Το όριο (πλαφόν) που θα συμφωνηθεί για την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους δεν έχει καταλήξει.

Η αρχική πρόταση που κυριαρχούσε σε κυβερνητικό επίπεδο ήταν να τεθεί ένα όριο της τάξης του 20% ή πλησίον αυτού, κάτω του οποίου η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στις ΑΜΚ θα επέφερε την συμπληρωματική παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κοινές μετοχές.

Γεγονός που θα ισοδυναμούσε στις περισσότερες των περιπτώσεων με προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών δοθέντος ότι τα ποσά που θα χρειασθούν είναι υψηλά σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην άλλη άκρη της διελκυστίνδας από την πλευρά των μετόχων η απαίτηση ήταν να μειωθεί το πλαφόν αυτό στο 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης έτσι ώστε η διασφάλιση της συμμετοχής των ιδιωτών σε ποσοστό πάνω από το όριο αυτό να επιφέρει την συμπληρωματική – όπως προβλέπει το μνημόνιο - παρέμβαση του ΤΧΣ με ειδικές κοινές μετοχές των οποίων η ψήφος θα περιορίζεται στις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις και όχι στην καθημερινή διοίκηση της τράπεζας.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε στο Capital.gr ότι η πίεση που υπάρχει για το θέμα αυτό από όλες τις πλευρές έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες και “θα πρέπει σύντομα να καταλήξουμε στο όριο που θα πρέπει να τεθεί...”.

Πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν επίσης οτι σε προ 15θημέρου συνάντηση το κλίμα έδειχνε να κλείνει προς μία ενδιάμεση λύση αλλά και πάλι οι αποφάσεις βρίσκονται σε πεδίο αβεβαιότητας καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το ύψος του τελικού λογαριασμού για κάθε τράπεζα μετά το PSI και το τελικό αποτέλεσμα της BlackRock.

Αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr από παράγοντες που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι το όριο συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να καθοριστεί ποιες θα μείνουν “ιδιωτικές” και ποιες θα κρατικοποιηθούν θα κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν την πρόβλεψη πάντως οτι αυτό θα είναι σίγουρα υψηλότερο του 10% αλλά είναι πολύ πιθανό να προσδιορισθεί τελικά “κοντά αλλά κάτω του 15%...”.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top