Select Menu


Την ώρα που στην Ευρώπη γίνεται πανικός με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τα μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο Reuters "Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις γι' αυτό το θέμα. Θα ήταν ένας τρόπος για να παρακάμψουμε τους νομικούς περιορισμούς της ΕΚΤ", ανέφερε ένας από αυτούς.

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση της ΕΚΤ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος καθώς κλιμακώνεται η κρίση, αλλά οι νόμοι της Ε.Ε. απαγορεύουν τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν ρητά τη "νομισματική χρηματοδότηση" κρατών μέσω της ΕΚΤ με την απευθείας αγορά κρατικού χρέους.

Η παροχή δανείων στο ΔΝΤ από την ΕΚΤ θα παρέκαμπτε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους, καθώς το άρθρο 23 της ΕΚΤ αναφέρει ότι "η ΕΚΤ μπορεί να προβεί σε όλα τα είδη τραπεζικών συναλλαγών με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού και της πίστωσης".

Σύμφωνα με τους F.T., η χρηματοδότηση του ΔΝΤ από την ΕΚΤ μπορεί να είναι και ένας τρόπος να παρακαμφθεί το αμφιλεγόμενο EFSF και να πειστούν να επενδύσουν στη διάσωση της Eυρώπης και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top