Select Menu


«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Έχουμε ηθική και οικονομική υποχρέωση να τη στηρίξουμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι».

Μετά την -διάρκειας μίας ώρας- συνάντηση, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να δρομολογήσουν την επιτάχυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Η στήριξη της Ελλάδας είναι μία ηθική αλλά και οικονομική υποχρέωση της ΕΕ, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, επικαλούμενος με νόημα τις συνέπειες που είχε η κατάρρευση της Lehman Brothers για την παγκόσμια οικονομία.


«Η αποτυχία της Ελλάδας σημαίνει αποτυχία της Ευρώπης», είπε ο κ. Σαρκοζί, αναφέροντας πολλές φορές τη λέξη «αλληλεγγύη» και σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

«Η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και, όταν ένα μέλος της έχει ανάγκη, οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν» είπε ο Νικολά Σαρκοζί τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα».

Ο γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε πως «ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ», επισήμανε όμως πως «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλών ετών, έχουν καθυστερήσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και υιοθετήθηκαν λάθος συνήθειες».

Πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» με το γάλλο πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Υπογράμμισε επίσης την βούληση της χώρας μας να υπάρχει διαφάνεια σε όλα και στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι κάλεσε τον γάλλο πρόεδρο να αποστείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι καλεσμένη είναι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα εκφράσει την επιθυμία να στείλει τους δικούς της εμπειρογνώμονες για να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα του γίγνεσθαι στην Ελλάδα.

«Έτσι θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια για το τι κάνει η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Σαρκοζί, αλλά και τον γαλλικό λαό για τη στήριξη που όπως είπε, παρέχουν διαχρονικά στον ελληνικό λαό σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

«Πρόκειται για μία υποστήριξη την οποία αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και είναι ιδιαίτερη χρήσιμη σήμερα που περνάμε μία κρίσιμη περίοδο. Η στήριξη  αυτή είναι πολύτιμη για να αλλάξει Ελλάδα και να γίνει μία καλύτερη Ελλάδα».

Με τον βαν Ρόμπαϊ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Την συμφωνία αυτή επικύρωσε χθες το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, ενώ οι πιο πρόσφατες επικυρώσεις έγιναν από τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Βαν Ρομπάι συζήτησαν για την πορεία της Ελλάδας, ενώ είχαν και μια συζήτηση προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου, καθώς και για την σύνοδο του Eurogroup.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής της «ανατολικής εταιρικής σχέσης», στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των ανατολικών εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), το μεσημέρι μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Κρίσιμη η έκθεση της τρόικας

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης όσο και για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι η έκθεση της τρόικας, η οποία θα καθορίσει και το ύψος οποιασδήποτε αναθεώρησης της περικοπής του χρέους.

Η έκθεση αναμένεται να έχει καταρτιστεί σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Η έκθεση θα δείξει το κατά πόσο πληροί η χώρα τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με τους αξιωματούχους να αναφέρουν πως εάν στην έκθεση αναθεωρηθούν πτωτικά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας, θα αλλάξουν επί τα χείρω και οι προβλέψεις για τα έσοδα της χώρας.

Eάν διαπιστωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι μεγαλύτερες από ό,τι προβλεπόταν, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δύσκολα θα συμφωνήσουν να αναλάβουν αυτές εξ ολοκλήρου τα νέα βάρη και ενδεχομένως να ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο, από το 21% που καλούνται να υποστούν στην παρούσα εκδοχή του PSI.

«Οι συνθήκες του πλαισίου μπορεί να άλλαξαν από την τελευταία επιθεώρηση», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. «Όταν τα βάλουμε όλα κάτω μαζί, θα δούμε τι είδους συμπεράσματα θα βγάλουμε» σημείωσε.

«Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγαλύτερη θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή (του ιδιωτικού τομέα). Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ πιο κοντά στις τιμές αγοράς. Έχουν ακουστεί τα 50% αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα» δήλωσε από την πλευρά του δεύτερος αξιωματούχος.


Το ζήτημα, συνέχισε, «είναι εάν η τρέχουσα προσέγγιση οδηγεί σε βιώσιμη λύση ή όχι. Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική άποψη πάνω σ' αυτό - είναι ζήτημα της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να πουν εάν αυτό είναι πιθανό ή όχι».

Στην Αθήνα ο Ρέσλερ

Επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής φθάνει την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Στόχος της επίσκεψης του κ. Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από γερμανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων, είναι να αποτυπωθούν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ θα υπογραφεί και ελληνογερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας.

Τα σχόλια δικά σας...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top