Select Menu


Νυκτερινή επιχείρηση διείσδυσης στο Αιγαίο πραγματοποίησε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ), όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν από το Μπαλίκεσιρ λίγα λεπτά πριν τις 20.00 την Τετάρτη και μπήκαν στο Αιγαίο στις 20.00 το βράδυ και ενώ το σκοτάδι είχε σκεπάσει το Αρχιπέλαγος από τις 18.34 που είχαμε την δύση του ήλιου.

Το περίεργο είναι ότι παρέμειναν μισή ώρα μέσα στη νύχτα το κεντρικό Αιγαίο, παρά την παρουσία ελληνικών μαχητικών που είχαν σπεύσει σε αναχαίτισή τους. Τα ελληνικά μαχητικά (Mirage 2000-5) απογειώθηκαν εσπευσμένα από την Τανάγρα και την Σκύρο, για πρώτη φορά σε νυχτερινή αποστολή αναχαίτισης εδώ και χρόνια.

Έτσι και ενώ όλη την ημέρα είχε καταγραφεί μηδενική τουρκική αεροπορική δραστηριότητα η ΤΗΚ ξεκίνησε την δραστηριότητά της μετά τη δύση του Ηλίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια παράβαση του FIR Αθηνών και μια παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), αλλά δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός των παραβάσεων και παραβιάσεων όσο η ποιοτική αυτή διαφοροποίηση των τουρκικών κινήσεων.

Η πρακτική κατά τη διάρκεια της νυκτερινής αναχαίτισης είναι η χρησιμοποίηση του ραντάρ αλλά και του προβολέα των αεροσκαφών για τον οπτικό εντοπισμό των αεροσκαφών αλλά όταν ο εισβολέας συνεργάζεται.

Και στην περίπτωση των Τούρκων χειριστών κάτι τέτοιο δε συνέβη. Έτσι οι πιλότοι των Mirage 2000 στηρίχτηκαν στο κατά πολύ ανώτερο ραντάρ τους το RDY – σε σχέση με αυτό των τουρκικών αεροσκαφών F-16 Block 40 & 50 - αλλά και φυσικά στο προηγμένο πιλοτήριο που προσδίδει προηγμένη αντίληψη τακτικής κατάστασης μέσα στην νύχτα στο γαλλικό μαχητικό σε σχέση με το F-16 για να "λοκάρουν" τα τουρκικά μαχητικά τα οποία πσοπάθησαν μάταια να σπάσουν τον εγκλωβισμό των Mirage.

Στη φωτό βλέπουμε εγκλωβισμό τουρκικού μαχητικού F-16
από ελληνικό Mirage 2000-5 .
Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμούσαν ότι οι Τούρκοι "Μάλλον δοκιμάζουν τα συστήματα NVG  που διαθέτουν ΑΝ/ΑVS-9  και που χρησιμοποιούνται στα F-16 (200 κομμάτια έχουν πάρει οι Τούρκοι  και εντάσσονται στο και στο πρόγραμμα αναβάθμισης CCIP των F-16)  έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για την εμπλοκή τους σε νυκτερινές αερομαχίες. Εσχάτως παρατηρούμε ότι εμπλέκονται σε πιο περίπλοκα σενάρια απ'ότι στο παρελθόν...".

 Η χθεσινή επιχείρηση των τουρκικών μαχητικών, έχει δημιουργήσει ανησυχία σε ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, αφού όλοι ξέρουν ότι αν επιχειρηθεί νυκτερινό κτύπημα θα γίνει αφ'ότου ο ήλιος θα έχει πέσει...

Χτές το μεσημέρι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκησης TASMO νοτίως της Κύπρου μεταξύ του νησιού και της εξέδρας γεώτρησης, ενώ την ίδια στιγμή στην περιοχή βορείως της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη άσκηση μικρότερης κλίμακας αλλά με σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς την Ελλάδα

 Όπως φαίνεται και από την ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για την πρώτη άσκηση την οποία οι Τούρκοι εξέδωσαν αιφνιδιαστικά λίγες ώρες πριν από την διεξαγωγή της, σκοπός τους δεν ήταν μόνο να στείλουν ένα μήνυμα στην Λευκωσία, αλλά και στο Ισραήλ αφού η περιοχή που η ΝΟΤΑΜ δέσμευε για την πρώτη άσκηση βρίσκεται κοντά και στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρκικές ασκήσεις περιελάμβαναν την πραγματοποίηση τριών σεναρίων. Το πρώτο σενάριο περιελάμβανε την αποτροπή της διακοπής της επικοινωνίας μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας.  Για το λόγο αυτό στην περιοχή υπήρχε ένα τουρκικό υποβρύχιο και αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ), με τα τουρκικά υποβρύχια να παίζουν τον ρόλο των κυνηγών των ελληνικών υποβρυχίων που θα προσπαθούσαν να διακόψουν την ναυτική επικοινωνία των κατεχομένων με την Τουρκία και τα τουρκικά ΑΦΝΣ να εξασκούνται μαζί με το τουρκικό υποβρύχιο στον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων.

Το δεύτερο σενάριο περιελάμβανε την προσβολή των ενισχύσεων που θα αποστέλλονταν από την Ελλάδα στην Κύπρο σε περίοδο κρίσης διά θαλάσσης και το τρίτο σενάριο περιελάμβανε την προστασία των τουρκικών πλοίων από τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας έναντι θαλάσσιων και αεροπορικών απειλών.

Και στις δύο τουρκικές ασκήσεις συμμετείχαν ένα υποβρύχιο, μία κορβέτα, μία φρεγάτα, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ακολουθεί η ΝΟΤΑΜΜ για την άσκηση που οι Τούρκοι πραγματοποίησαν πλησίον των κυπριακών και ισραηλινών φρεατίων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.     
A3514/11 (Issued for LTAA LCCC) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
TURKISH NAVY AND AIRFORCE SHALL MAKE A WITHOUT FIRING TASMO EXERCISE
IN INTERNATIONAL WATERS AND AIRSPACE OF MEDITERRERAEN SEA ON
26 OCT 2011 1200-1300 UTC.
1-DESIGNATION OF THE EXERCISE:TASMO EXERCISE
2-FIR EFFECTED :NICOSIA FIR
3-EXERCISE AREA:(WITHOUT FIRING)
A.LATERAL LIMITS:340200N335200E 340250N331100E 334000N330100E334000N334300E
B.VERTICAL LIMITS:0-5500FT AMSL
C.DATE AND TIMES:26 OCT 2011,1200-1300 UTC
NOTE:EXERCISE WILL NOT AFFECT NORMAL FLOW OF CIVIL TRAFFIC AND
ATS ROUTES.
4-PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT:
A.THE FLIGHTS WILL BE CONDUCTED VFR CONDITIONS AND UNDER POSITIVE
RADAR CONTROL.
B.EXERCISE AIRCRAFT SHALL DISPLAY ANTI-COLLISION AND NAVIGATION
LIGHTS CONTINUOUSLY.
5.PROCEDURES FOR NON-EXERCISE AIRCRAFT:
IN THE INTEREST OF FLYING SAFETY DURING THE EXERCISE,NON-EXERCISE
AIRCRAFT ARE STRONGLY ADVISED NOT TO FLY WITHIN THE EXERCISE AREAS
DESCRIBED ABOVE. FL000 - FL055, 26 OCT 12:00 2011 UNTIL 26 OCT 13:00 2011. CREATED:
25 OCT 13:41 2011

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top