Select Menu


O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο και σε αυτόν μαίνεται η γνωστή καταιγίδα, που ονομάζεται Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα.

Αυτή την καταιγίδα κατάφεραν να εξετάσουν σε βάθος επιστήμονες της ΝΑSA, χάρη στις εικόνες από θερμικές κάμερες τεράστιων τηλεσκοπίων που διαθέτουν.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, σύμφωνα με τον Glenn Orton, ερευνητή στο JPL της Καλιφόρνια, αποτελούν τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες της καταιγίδας.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι το κεντρικό κόκκινο κομμάτι της καταιγίδας είναι 5 – 7 βαθμούς Fahreneit πιο ζεστό από το υπόλοιπο περιβάλλον γύρω από το συγκεκριμένο σημείο.

Η μικρή αυτή διαφορά στη θερμοκρασία είναι αρκετή ώστε να αλλάξει την κατεύθυνση της καταιγίδας. Συγκεκριμένα ενώ η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα κινείται αριστερόστροφα με τη διαφορά στη θερμοκρασία είναι σε θέση να κατευθύνεται και δεξιόστροφα.

Απολαύστε τις φωτογραφίες...


 Στα δεξιά της εικόνας η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top