Select Menu


Σε αδιέξοδο έφτασαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τρόικας, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν, οι εκπρόσωποι της τρόικας να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η 6η δόση του δανείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να πάρει νέα έκτακτα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα ύψους 1% του ΑΕΠ (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. Ευρώ) ώστε να καλυφθεί η απόκλιση που προβλέπεται στον στόχο για το έλλειμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, φέρεται να επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη της Λιβύης, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και τελικά αποφασίστηκε να μη δοθεί η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη νέων μέτρων.

Έπειτα, ο κ. Βενιζέλος να επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει τη διακοπή της συνάντησης. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι το μείγμα πολιτικής της τρόικας δεν οδηγεί πουθενά, καθώς επιτείνει την ύφεση. Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνία υπήρξε και για τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και αποδίδει την απόκλιση από τους στόχους σε κυβερνητικές αστοχίες, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα κλείσει σε 8,1%-8,2% έναντι στόχου 7,6% και εκτιμά ότι ευθύνεται γι΄ αυτό η ύφεση.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η διαφωνία φέρεται να προέκυψε από την παράταση χρόνου που ζήτησε η ελληνική πλευρά, καθώς η χρηματιστηριακή αξία των ΔΕΚΟ βρίσκεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα ξεπερνούν το 1 δισ. μέσα στο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν σε περίπου 10 – 15 μέρες. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου που βρισκόταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη για τη Λιβύη, είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μετατίθεται η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την 6η δόση

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, το ΔΝΤ μετέθεσε τη συνεδρίασή του για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Μάλιστα, πηγή της τρόικας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top