Select Menu


Σκληραίνει τη στάση της έναντι της ελληνικής κυβέρνησης η ευρωπαϊκή διπλωματία, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά, δέχεται έντονες πιέσεις ώστε να εφαρμοστούν άμεσα (και συγκεκριμένα έως τις 16 Σεπτεμβρίου όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup) όλα όσα προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, υπήρχε έντονη δυσπιστία σχετικά με τη βούληση της Ελλάδας να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο. Η συζήτηση εστιάσθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και στους στόχους για το 2012, στις αποκρατικοποιήσεις, στην πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και στα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τη χώρα μας να προχωρήσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στην εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε:

• Να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς παραμένει σταθερός ο στόχος για είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα

• Να μειωθούν οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα, με αιχμή τη μείωση του μισθολογικού κόστους

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των εκπρόσωπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα βρεθεί η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία και το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Σύσκεψη στο Βερολίνο για τις εγγυήσεις

Το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία από την Ελλάδα θα εξετασθεί σήμερα και σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιέγκερ που θα γίνει στο Βερολίνο.
Το Eurogroup ζητά από την Φινλανδία είτε να παραιτηθεί από την αξίωση για την λήψη εγγυήσεων, είτε να παραιτηθεί από τους τόκους των εγγυήσεων.

Ωστόσο, αμετακίνητη στις θέσεις της είναι η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας. Σε δηλώσεις που έκανε ενόψει της σημερινής συνάντησης, είπε ότι πάγια θέση της Φινλανδίας είναι ότι «θα δεχθεί να εγγυηθεί ένα μέρος του δανείου στην Ελλάδα μόνον υπό τον όρο να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα μια εγγύηση».

Αισιόδοξος ο Μπαρόζο

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε από την Αυστραλία όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτιμά πως η Ευρώπη θα βγει «ισχυρότερη» από την κρίση χρέους. Ο κ. Μπαρόζο είπε πως είναι «απολύτως σίγουρος» ότι το ευρώ θα επιβιώσει, παρά τις καταστροφολογικές εκτιμήσεις περί κινδύνου διάσπασης της Ευρωζώνης ή τη δημιουργία μίας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές.
«Πιστεύω πως η Ευρώπη θα βγει απ' αυτή την κρίση ισχυρότερη επειδή τώρα, στην Ευρώπη, όλος ο κόσμος, αριστερά και δεξιά, συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μπαρόζο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top