Select Menu


Διέκοψαν τη ροή προγραμμάτων τους όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου. Η είδηση – σοκ που μεταδίδουν αφορά την τουρκική ναυτική δύναμη που βγήκε στην ανατολική Μεσόγειο.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το Ισραήλ. Τρεις τορπιλάκατοι, ένα υποβρύχιο και δύο αντιτορπιλικά του Ισραήλ έχουν ξεκινήσει από Χάιφα, προκειμένου να τοποθετηθούν στην περιοχή που αναμένεται να καταλήξουν και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ανέφερε τηλεοπτικός σταθμός της Αυστραλίας.

Ο Ραμίς, του Εβραϊκού λόμπι της Αυστραλίας, έκανε τηλεοπτικές δηλώσεις στις 2 τα ξημερώματα (7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) στις οποίες καταδίκαζε την προκλητικότητα της Άγκυρας και ήταν απολύτως σαφής πως δικαιολογείται το Τελ Αβίβ να πλήξει καίρια οποιονδήποτε προσπαθεί να μειώσει τα συμφέροντα του Ισραηλινού λαού.

Σε δηλώσεις του στην Αυστραλιανή τηλεόραση, ο Χένρι Κίσσιντζερ μίλησε για αυτοσυγκράτηση, την ζήτησε και από τις δύο πλευρές, ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες της θάλασσας.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί διεθνώς το γεγονός της πλήρους απουσίας της Ελλάδας… γεγονός το οποίο τονίζεται σε όλα τα δελτία ειδήσεων… Ο χαρακτηρισμός μάλιστα που δόθηκε για την Ελλάδα ήταν πολύ βαρύς «lightning invinsible Greece» (μετάφραση: λάμπω δια της απουσίας μου ή έχω εξαφανιστεί, έχω γίνει αόρατος)!!!

Η θέση του Ελληνικού Επιτελείου του Πενταγώνου

Ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα παραμείνουν στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όσο πιο κοντά γίνεται σε χερσαία εδάφη, για την περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει κάποιο «απονενοημένο διάβημα» και θελήσει να εξάγει την ένταση στον ελλαδικό χώρο. Ίσως κάποιο υποβρύχιο να αναπτυχθεί ανατολικότερα, αλλά μέχρι εκεί. Δηλαδή, η Κύπρος θα πρέπει να "φροντίσει" μόνη της οτιδήποτε συμβεί...!

Ισραηλινά πολεμικά πλοία στην περιοχή γεώτρησης της Noble Energy

Μετά την έξοδο των Ισραηλινών πολεμικών πλοίων (destrοyer ships) και του υποβρυχίου από το λιμάνι της Χάιφα, έχει πέσει πέπλο σιγής για τις υπόλοιπες κινήσεις του Ισραήλ στην διαφαινόμενη κρίση (παιχνίδι τακτικής στην σκακιέρα της ενέργειας) μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Η Herald Sun γράφει πως δύο τορπιλάκατοι του Ισραήλ έχουν πάρει θέσεις και κάνουν περιπολίες στην περιοχή που πρόκειται να γίνει η πρώτη γεώτρηση από τη Noble Energy. Ουσιαστικά, έχουν περάσει σε περιφρούρηση της συγκεκριμένης περιοχής. Όμως, την ίδια στιγμή, το Ισραηλινό (πυρηνικό;) υποβρύχιο που βγήκε από το λιμάνι της Χάιφα, έχει τοποθετηθεί και κινείται στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου…

Φαίνεται πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να επιδείξει την μέγιστη αντίδραση στα τουρκικά πολεμικά πλοία που πλησιάζουν στην «θερμή» περιοχή.

Πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; Στο ερώτημα αυτό οι απόψεις των αναλυτών της Herald Sun συγκλίνουν στο ότι η Άγκυρα θα προτιμήσει να υποχωρήσει και να μην εκτεθεί σε μία αναμέτρηση από την οποία έχει μόνο να χάσει στρατιωτικά, ενώ κινδυνεύει να απομονωθεί και διπλωματικά.

Μέχρι στιγμής, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κερδίσει την συμπάθεια των Αραβικών κρατών αλλά και της Χεζμπολά και θα προτιμήσει να αποχωρήσει έγκαιρα και κερδισμένος, έχοντας καταναλώσει μόνο τα καύσιμα των πολεμικών πλοίων και προβάλλοντας το επιχείρημα «για το καλό της ευρύτερης περιοχής και για την διεθνή ειρήνη»…

Δημοσιεύματα του Ισραηλινού τύπου, είναι αρκετά σκληρά απέναντι στην Τουρκία, προτείνουν την μέγιστη στρατιωτική αντίδραση κι ενώ την χαρακτηρίζουν κράτος τρομοκράτη σκιαγραφούν μία τελική «αποσυμφόρηση» που θα αναδείξει νικητή το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός τύπος αναφέρεται επίσης στις πιθανότητες παράλληλης δράσης και χτυπημάτων της Χεζμπολά.

Η Telegraph έχει την συγκεκριμένη είδηση και αναφέρει: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Israel army prepares for the worst
THE Israeli military is preparing for the worst, training for the possibility of a third intifada as the Palestinians seek to join the UN.

"Μαύρα σύννεφα" στην Αν.Μεσόγειο, "καταιγίδα" στο Αιγαίο;

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
 Κλίμα εντονότατης ανησυχίας για “ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”,μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη σε επαφές τους με δημοσιογράφους.Ασφαλώς η κατάσταση στην περιοχή μας είναι έκρυθμη. Η Τουρκία είναι -και το δείχνει- εξαιρετικά εκνευρισμένη. Και αυτό δεν είναι καλό,αλλά κυρίως για την ίδια.

Οι μεγαλοϊδεατισμοί του “Τούρκου Κίσσινγκερ” ,όπως αποκαλούσαν οι αμερικανοί στις καλές εποχές,τον Αχμέτ Νταβούτογλου,δεν βγάζουν πουθενά.

Το δόγμα των “μηδενικών προβλημάτων” με τους γείτονές της δεν “έπιασε” ,γιατί αυτό που εννοούσε ήταν να πάψουν οι γείτονες να διαφωνούν με τις αξιώσεις της Άγκυρας. Κι όπως όλα δείχνουν η επιλογή να στραφεί η Τουρκία προς “ανατολάς” και να αναλάβει το ρόλο “προστάτιδας” δύναμης του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου,μόνο προβλήματα δημιουργεί και ίσως θανάσιμους κινδύνους.

Η οικονομία της Τουρκίας ,που παρουσιάζεται μονότονα και κουραστικά ως ένα ακόμη ...οικονομικό θαύμα, έχει αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια κάμψης.

Κανείς πραγματικά δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα αντιδράσει η Τουρκία. Οι “γνωστοί” μας Κεμαλιστές στρατιωτικοί είναι είτε στη φυλακή,είτε απόστρατοι. Είναι η πρώτη κρίση που το τιμόνι της χώρας που δημιούργησε ο Κεμάλ,βρίσκεται στα χέρια άλλων. Θα τραβήξουν το σχοινί μέχρι να σπάσει ή θα αναζητήσουν τους ελιγμούς που θα τους επιτρέψουν μία “αξιοπρεπή οπισθοχώρηση”.

Η αβεβαιότητα οδηγεί μάλλον σε κρίσεις πανικού τα κυβερνητικά στελέχη που μεταδίδουν το κλίμα”ραγδαίας επιδείνωσης στα ελληνοτουρκικά”. Όχι ότι αποκλείεται ,αλλά από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Καμία κίνηση σε στρατιωτικό επίπεδο δεν δείχνει ότι η Άγκυρα ετοιμάζει κάτι. Μόλις χθες μετά από αρκετές ημέρες απουσίας η ΠΑ των Τούρκων έκανε την εμφάνισή της στο Αιγαίο. Ο στρατός της έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό εφιάλτη απέναντι στους μαχητές Κούρδους. 172 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του χρόνου. Και σε επίπεδο ηγεσίας ψάχνουν να βρουν ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς να διοικήσουν.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η ανησυχία, η διαρκής ετοιμότητα, η επιφυλακή, ο σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα. Σε καμία όμως περίπτωση ο πανικός και η φοβία! Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι θετικά για την Ελλάδα αν αυτοί που θα διαχειριστούν την όποια κρίση είναι σοβαροί,προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι.

Είναι γεγονός ότι τα μαύρα σύννεφα στην Ν.Α Μεσόγειο, πυκώνουν επικίνδυνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η καταιγίδα που πιθανόν θα προκύψει θα είναι καταστροφική για εμάς,αν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Πηγή 1 - 2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top