Select Menu


Τουλάχιστον δέκα νεκροί στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κλειστά τα αεροδρόμια και μετρό στη Νέα Υόρκη, την ίδια στιγμή που περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν λάβει υποχρεωτική εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και συνολικά 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι αρκετών πολιτειών καλούνται να απομακρυνθούν από τις ακτές. Την ίδια στιγμή θα προκληθεί καταιγίδα, από την οποία η στάθμη των υδάτων μπορεί να ανέβει από 1,2 έως και 2,4 μέτρα σε παραλιακές περιοχές.

Αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα Αϊρίν, ο οποίος κυριολεκτικά σάρωσε οτιδήποτε βρέθηκε στο πέρασμά του. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα 11χρονο αγόρι, το σπίτι του οποίου καταπλακώθηκε από δέντρο, όπως και ένας 55χρονος σέρφερ, τον οποίο είχαν προειδοποιήσει επί ματαίω να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Το μάτι του κυκλώνα έφτασε στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας στις 7.30 το πρωί τοπική ώρα (14.30 ώρα Ελλάδας), με ανέμους που αντιστοιχούν σε τροπική καταιγίδα να σαρώνουν τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ.
Ο Αϊρίν μετά τη Βόρεια Καρολίνα άρχισε να πλήττει τη νύχτα του Σαββάτου τη Νέα Υόρκη, μεταμορφώνοντάς την σε πόλη φάντασμα εν μέσω καταρρακτωδών βροχών.

Ο κυκλώνας θα προκαλέσει καταιγίδα από την οποία η στάθμη των υδάτων μπορεί να ανέβει από 1,2 έως και 2,4 μέτρα σε παραλιακές περιοχές, βροχοπτώσεις από τις οποίες μπορεί να υπάρξει συσσώρευση υδάτων σε ύψος έως και 30 εκατοστών, ενώ επίσης είναι πιθανόν να σχηματιστούν και μεμονωμένοι ανεμοστρόβιλοι, καθώς κινείται προς την πόλη της Νέας Υόρκης τις επόμενες μερικές ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς όπως είπε, δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία φαίνεται έρημη. Προειδοποίησε επίσης ότι η κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει και ότι μπορεί να υπάρξει πολύωρο μπλακ άουτ.

Επτά πολιτείες έχουν κηρυχθεί μέχρι στιγμής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Ντέλαγουερ, Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ. Η αγωνία κορυφώνεται, όπως προαναφέραμε, για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, εκεί όπου σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Ανάμεσά τους, το Μπάτερι Παρκ στο Κάτω Μανχάταν, η ακτή του Κουίνς και το Κόνι Άιλαντ του Μπρούκλιν.

Το μετρό της Νέας Υόρκης, το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, σταμάτησε τα δρομολόγια το μεσημέρι, όπως συνέβη και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο γειτονικό Νιου Τζέρσι και τη Φιλαδέλφεια. Κλειστά παραμένουν και τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ενώ περίπου 8.300 πτήσεις είχαν ακυρωθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Στις 20:00 τοπική ώρα ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία, την χαμηλότερη της πενταβάθμιας κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον. Η γιγάντια δίνη έχει διάμετρο 800 χιλιόμετρα, ωστόσο η έντασή της έχει μειωθεί.

Προειδοποίηση για τον «πολύ επικίνδυνο» τυφώνα απηύθυνε στους πολίτες και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μασαχουσέτη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε το Σάββατο τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους έκτακτης ανάγκης για τον κυκλώνα Αϊρίν. Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την ένταση της καταιγίδας και την προβλεπόμενη πορεία της, καθώς και για τις προσπάθειες απόκρισης και ανάκαμψης.

Ζήτησε να ενημερώνεται όποτε είναι αναγκαίο καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, αναφέρει η δήλωση.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων Κρεγκ Φούγκεϊτ και άλλοι αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης.

Ο κυκλώνας αναμένεται να συνεχίσει να σαρώνει τις ΗΠΑ για 36 ώρες από την άφιξή του το πρωί του Σαββάτου.

Ο κυκλώνας «Αϊρίν» θα σαρώσει και την οικονομία των ΗΠΑ

Ακόμη και τα 10 ή  και τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια  μπορεί να φτάσει το κόστος από το πέρασμα  του κυκλώνα Αϊρίν, από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Τις δυσοίωνες αυτές  προβλέψεις δημοσιοποίησε η εταιρεία Kinetic Analysis, εταιρεία εξειδικευμένη στις προβλέψεις ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα και συνεργάτιδα των  περισσότερων αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και εκτιμήσεων ασφαλιστικών καλύψεων.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο οι υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ο κυκλώνας, όσο και  τα χρήματα που θα χαθούν λόγω της  διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων και υποδομών, αλλά και το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top