Select Menu


Η πορεία της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε εμφύλιους πολέμους, σύμφωνα με ερευνητές, καθώς τα μοντέλα προβλέπουν γύρω στους 400.000 επιπλέον θανάτους από τις συγκρούσεις στην Αφρική μέχρι το 2030. 



 Μία άνοδος της θερμοκρασίας της τάξεως του 1o C θα μπορούσε να οδηγήσει κατά 50% σε εμφύλιες συγκρούσεις στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική. Ο Marshall Burke, οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης, ισχυρίστηκε: «Η μελέτη μας δείχνει πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός αφρικανικού εμφυλίου πολέμου σε ποσοστό πάνω από 50% μέχρι το 2030, συγκριτικά με το 1990, με κόστος πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.»


Οι μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών και κυρίως αυτών της φτωχής νοτίως της Σαχάρας Αφρικής, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία για την επιβίωσή της.

Ο Edward Miguel, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, υποστήριξε: «Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, υποφέρουν πολλοί άνθρωποι στην Αφρική, και όσοι βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση είναι πολύ πιθανότερο να πάρουν τα όπλα.»

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), δίνει τα πρώτα σκληρά στοιχεία που αποδεικνύουν πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του πολέμου. Βασίζεται σε δεδομένα από 20 μοντέλα υπερθέρμανσης και μία ιστορική μελέτη της σχέσης μεταξύ κλίματος και συγκρούσεων στην νοτίως της Σαχάρας Αφρική.

Οι ερευνητές βρήκαν πως, μεταξύ 1980 και 2002, ήταν πιθανότερο να ξεσπάσουν εμφύλιοι πόλεμοι τις πιο ζεστές χρονιές. Τις χρονιές αυτές, που η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 1ο C υψηλότερη, ο κίνδυνος για να ξεσπάσει ένας εμφύλιος έφτανε το 50%.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο γεωεπιστήμονας David Lobell, δήλωσε: «Κατά μέσο όρο, τα μοντέλα δείχνουν πως οι θερμοκρασίες πάνω από την αφρικανική ήπειρο θα αυξηθούν περίπου κατά 1ο C μέχρι το 2030.

«Δεδομένης της δυνατής ιστορικής σχέσης μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και συγκρούσεων, η αναμενόμενη αυτή μελλοντική αύξηση θεωρείται αρκετή για να αυξήσει τα ποσοστά να ξεσπάσει ένας εμφύλιος.»


Η μελέτη έδειξε πως μία αύξηση της θερμοκρασίας, της τάξεως του 1ο C θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση του κινδύνου μέχρι το 2030, της τάξεως του 55%, γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει σε θάνατο γύρω στις 390,000 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των συγκρούσεων, παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι το ίδιο φονικοί με τους πρόσφατους.

Οι ερευνητές πίεσαν τις κυβερνήσεις στην Αφρική, αλλά και σε όλο τον κόσμο, να επισπεύσουν και να διευρύνουν τις πολιτικές, προκειμένου να βοηθήσουν την ήπειρο να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Burke αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα δυνατό ερέθισμα για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να προσαρμοστεί η Αφρική στην κλιματική αλλαγή, με τρόπους όπως την ανάπτυξη διαφόρων ποικιλιών καλλιεργειών, λιγότερο ευαίσθητων στην υπερβολική ζέστη, αλλά και τη διασφάλιση των αγροτών από τις δυσμενείς επιπτώσεις του θερμότερου κλίματος.

«Εάν το κλίμα στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική συνεχίσει να θερμαίνεται και δεν γίνουν πολλά πράγματα ώστε να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι συγκλονιστικό.»
Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην Αφρική από τους εμφύλιους πολέμους την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων και πάνω από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top