Select Menu

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά σε τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2008, το οποίο αφορά συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμου Αμερικανού και υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου σχετικά με τις τότε υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες (ΠΓΔΜ, Κροατία, Αλβανία).

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ο Γάλλος αξιωματούχος διατύπωσε ξεκάθαρα τις γαλλικές θέσεις, και ανέφερε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.

Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποτιμά τη σοβαρότητα του ζητήματος του ονόματος για την Ελλάδα, λάθος το οποίο δεν θα πρέπει να κάνουν και οι ΗΠΑ.


Σε άλλο τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Παρίσι με Γάλλους αξιωματούχους, φέρεται να υποστηρίζει ότι μια πιο σταθερή συντηρητική ή σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα ήταν ισχυρότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος.

Παράλληλα εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα, την ιδέα της ανάγκης αλλαγής των διαβατηρίων της ΠΓΔΜ, τότε μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.


Τέλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik παρατίθεται απόσπασμα τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2009, όπου αναφέρεται ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Καγκελαρίας της Γερμανίας ενημέρωσε τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, γνωρίζει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ότι είναι διατεθειμένη να τον επηρεάσει, εάν αυτό βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης για το ζήτημα του ονόματος.
O αμερικανός βασιλιάς είναι γυμνός

Η δημοσιοποιηση 250.000 εγγράφων του Στέητ Ντιπάρτμεντ από την ιστοσελίδα Wikileaks, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι περισσότερο από την 11η Σεπτέμβρη της αμερικανικής διπλωματίας: στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με έκρηξη μιας βόμβας μεγατόνων που αλλάζει τις διπλωματικές πρακτικές αιώνων, καταστρέφει την εξωτερική πολιτική και την αξιοπιστία της Αμερικής και βάζει σε μεγάλη δοκιμασία αρκετούς από τους συμμάχους της.

Όπως τα έγγραφα δημοσιοποιούνται σταδιακά, προς μεγάλη ευχαρίστηση των 5 διεθνών μέσων ενημέρωσης που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία και έχουν αναλάβει την αναδημοσίευση τους (El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times) δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς θα δουν τα μάτια μας αλλά το βέβαιο είναι ότι θα δουν πολλά. Το ίδιο ισχύει για τα 1200 και βάλε τηλεγραφήματα των αμερικανών διπλωματών από την πρεσβεία της Αθήνας, τα οποία στάλθηκαν μάλιστα στην διάρκεια της κρίσιμης τριετίας 2006-9.

Ήδη όμως, τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί θα μπορούσαν να γεμίσουν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια ανήκουστων ειδήσεων και σκανδάλων. Δεν ξέρει από που να ξεκινήσει κανείς. Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών διατάσσει τους Αμερικανοί διπλωμάτες να κατασκοπεύουν τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αλλά και συναδέλφους τους από άλλες χώρες, για τους οποίους καλούνται να μαζέψουν πληροφορίες και πολύ προσωπικά δεδομένα, από κωδικούς που χρησιμοποιούν στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές μέχρι το DNA τους! Καταλαβαίνει κανείς γιατί κάποιος ξένος διπλωμάτης ή πολιτικός τρίτης χώρας δύσκολα θα ξαναπιεί καφέ σε αμερικανική πρεσβεία, αφού ο αμερικανος συνάδελφος του θα μπορεί να μαζέψει το σάλιο με το DNA του!.

Ούτε ψύλλος στο κόρφο των Αράβων ηγετών, που συνήθως λένε δημοσίως τελείως διαφορετικά πράγματα απ ότι στις διπλωματικές τους συνομιλίες. Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τις ΗΠΑ να επιτεθούν κατά του Ιράν την ίδια μάλιστα στιγμή που το Ισραήλ, ο προαιώνιος εχθρός των Αράβων, προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο πράγμα. Την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν την Υεμένη, για να καταστρέψουν βάσεις τρομοκρατών, ο πρόεδρος της χώρας λέει στους Αμερικανούς συνομιλητές του: “θα συνεχίσουμε να λέμε δημοσίως ότι εμείς βομβαρδίζουμε, όχι εσείς”!

Πέρα από τις άμεσες πολιτικές επιπτώσεις που ίσως προκαλέσουν οι αποκαλύψεις σε χώρες-ασθενείς κρίκους(δες Ελλάδα) για τους αμερικανούς διπλωμάτες θα είναι απο εδώ και στο εξής δύσκολο να κάνουν τη δουλειά τους Οι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, πολίτες κλπ άλλων χωρών θα το σκέπτονται δυο φορές να τους μιλήσουν ή να τους αποκαλύψουν μυστικά. Από την πλευρά του, το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ θα αποφεύγει να αναφέρει στα τηλεγραφήματα τα πιο ευαίσθητα θέματα και τις πιο σημαντικές πληροφορίες που διαθέτει. Στη περίπτωση που ληφθούν μέτρα και περιορισθεί ο αριθμός των αποδεκτών ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές διαρροές, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Περιμένοντας τη συνέχεια, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η εμφανής αδυναμία του άλλοτε παντοδύναμου Λευκού Οίκου να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του από μια ιστοσελίδα, Αυτή η επικράτηση του Δαυίδ επί του Γολιάθ δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανεξαρτησίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει το ίντερνετ, αφού σε άλλες εποχές θα ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση χιλιάδων εγγράφων σε όλο το πλανήτη, κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητες ελέγχου της ροής των πληροφοριών από την κυβέρνηση μιας χώρας, όσο δυνατή και αν είναι αυτή.

Η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα που με την πρόσφατη δημοσιοποίηση γνωρίζουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, συμβολίζει την καθοδική πορεία της αμερικανικής υπερδύναμης. Στα ζουμερά τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών για τους διεθνείς ηγέτες, τη σέξι Ουκρανή νοσοκόμα του Λίβυου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι ή τη ροπή του Μπερλουσκόνι για αμαρτωλά πάρτι, ο Γάλλος προέδρος Νικολά Σαρκοζί περιγράφεται “ως βασιλιάς που είναι γυμνός.”. Μετά και την δημοσιοποίηση των εγγράφων, το ίδιο ισχύει, χωρίς αμφιβολία, και για τις ΗΠΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top