Select Menu


Αλλαγές-σοκ για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση εισέρχεται πλέον στον σκληρό πυρήνα των διαρθρωτικών αλλαγών και προωθεί, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, ένα νέο πλαίσιο που θα φέρει την «αυτόματη» απελευθέρωση 150 επαγγελμάτων.
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θα περιγράφεται η διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή.

Βάσει μνημονίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 και το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Θα παρέχεται ωστόσο περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει (με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίγουν αυτόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) μελέτησε την αρχική μορφή του νομοσχεδίου και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο «τριβής» με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτη που χειρίζεται το θέμα. Το πολυνομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές
Τα επαγγέλματα που οδηγούνται «σε άρση περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές», όπως αναφέρει το μνημόνιο Ν. 3, είναι μεταξύ άλλων αυτά του αρτοποιού, του εκσκαφέα, του μεσίτη, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ταξιδιωτικού πράκτορα, του τεχνικού υπολογιστών και του κομμωτή. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο όμως δεν θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα προσφέρει προθεσμία λίγων εβδομάδων για να συζητηθεί. Κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου η τρόικα θα ελέγξει σε πρώτη φάση την πρόοδο των εργασιών και με βάση αυτή θα εγκρίνει τον Φεβρουάριο την τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Περιμένουν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Το επιχείρημα της τρόικας για το σαρωτικό άνοιγμα των επαγγελμάτων χωρίς μεταβατική περίοδο (πέραν των έξι μηνών για τις εξαιρέσεις) στηρίζεται στις εκτιμήσεις για άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 500.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των τιμών. Στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν επίσης ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Γλιτώνουν τα ταξί, όχι οι λιμουζίνες
Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε ότι «δεν υπάρχειζήτημα ανταγωνιστικότητας ούτε όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς των ταξί ούτε όσον αφορά τα κόμιστρα,τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης». Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Αντιθέτως στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών «με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες»!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top